Olie+blijft+het+sterkst+tegen+virus+in+pootgoed
Nieuws
© Haijo Dodde

Olie blijft het sterkst tegen virus in pootgoed

'Een intensief schema met veel oliebespuitingen, eventueel in combinatie met een luizendoder, is het meest effectief voor de beheersing van Y-virus in pootgoed', concludeert Delphy-adviseur Niek Vedelaar.

'In gevoelige aardappelrassen en bij een hoge ziektedruk is het niet verstandig om te veel risico met virusaantastingen te nemen', vindt teeltadviseur Vedelaar. 'Vooral in de periode dat er veel loofontwikkeling is, kunnen pootgoedtelers beter een keer extra rijden met een halve dosering olie dan dat ze wekelijks een volle dosering olie spuiten.'

Bij een rondleiding, vorige week tijdens de Pootaardappelvelddag op een praktijkbedrijf in Swifterbant, vertelde Vedelaar over het hoe en waarom van een virusproef van Delphy. Hij legde uit dat vorig jaar in de Noordoostpolder op een pootgoedperceel diverse strategieën voor de bestrijding van luizen en virus zijn uitgevoerd. Van de verschillende objecten zijn op het demoperceel in Swifterbant steeds veldjes van zestig knollen uitgeplant.

Secundaire aantastingen

Het gewas op deze veldjes is tot twee weken geleden intensief beoordeeld op vooral de secundaire aantastingen van het Y-virus. 'We hebben vorig jaar de proefobjecten tussen rijen met viruszieke planten aangelegd. Daardoor is de ziektedruk ook in de nateelt behoorlijk hoog', meldt Vedelaar.

Uit de selectieresultaten blijkt dat het percentage aangetaste planten varieert van 21 tot maar liefst 53 procent. 'Op sommige veldjes hebben we meer dan de helft van de planten moeten verwijderen', geeft hij als verklaring voor de vele lege plekken in het demoperceel. Inmiddels zijn volgens de teeltadviseur ook al primaire aantastingen van het Y-virus te vinden in de overgebleven aardappelplanten.

Demoperceel pootgoed met een hoog uitvalpercentage vanwege virusaantastingen.
Demoperceel pootgoed met een hoog uitvalpercentage vanwege virusaantastingen. © Haijo Dodde

Twee keer halve dosering

In het object dat het beste scoort, is Olie H als virusolie in een halve dosering twee keer per week gespoten. Daarna is het percentage aantastingen het laagst in de veldjes met wekelijks een volle dosering Olie H. Dat eventueel gespoten in combinatie met een schema van luisdodende middelen (Calypso, Gazelle en Teppeki) of met pyrethroïden of zelfs met een kalimeststof om het gewas extra vitaal te houden.

Waar wekelijks is gespoten met een halve dosering Olie H met onder meer Prolong XP als hulpstof, ook in combinatie met luizendoders, loopt het aandeel aangetaste planten op tot zo'n 35 procent. De hoogste ziektedruk, met 45 tot 53 procent zieke planten, is te vinden in de objecten zonder Olie H. In één van deze schema's is muntolie zonder al te veel succes getest als vervanger van Olie H.

Alternatieven werken onvoldoende

Vedelaar stelt dat deze proef aantoont dat bij hoge virusdruk Olie H als virusolie onmisbaar blijft voor een effectieve beheersing. 'Het is een bevestiging van ons advies en maakt ook duidelijk dat de alternatieven voor minerale olie vooralsnog onvoldoende werken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer