Jutjesriet bij Hasselt gaat terug naar boeren

De 160 hectare voormalige landbouwgrond die via de ruilverkaveling Mastenbroek veertig jaar geleden was toegedeeld aan Staatsbosbeheer, komt weer terug naar de landbouw.

Jutjesriet+bij+Hasselt+gaat+terug+naar+boeren
© Ruud Ploeg

Dit najaar wil het projectteam de overdracht van het Jutjesriet, zoals het gebied bij Hasselt heet, afhandelen bij de notaris. Het gebied is volgens Staatsbosbeheer bij nader inzien ongeschikt voor natuurontwikkeling.

De provincie heeft grond van boeren nodig voor het Natura 2000-gebied Uiterwaarden Zwarte Water en Vecht. De boeren daar kunnen daarom binnendijks grond kopen in het Jutjesriet. Daarnaast is deze grond beschikbaar voor andere boeren.

Afgepakt

De boeren in de regio hebben het land in het Jutjesriet graag terug, zegt projectleider Harro Pruijsen van provincie Overijssel. 'Ze ervoeren het in de toenmalige ruilverkaveling als dat het land hen werd 'afgepakt', al zijn ze toen wel gecompenseerd.'

Volgens LTO-afdelingsbestuurder Arend Visscher is het best goed boeren in het Jutjesriet. 'Het is niet het minste land, al is het door toedoen van Staatsbosbeheer in de loop der jaren behoorlijk verruigd. Dan is het toch mooi dat het zo kan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer