Plus+van+1%2E000+euro+voor+PlanetProof%2Daardappelen
Nieuws
© Han Reindsen

Plus van 1.000 euro voor PlanetProof-aardappelen

Aardappelhandelsbedrijf Nedato betaalt dit jaar een premie van 1.000 euro per hectare voor tafelaardappelen die volgens de richtlijnen van PlanetProof worden geteeld.

Ongeveer vijfenzeventig aardappeltelers willen samen met Nedato de duurzame teelt van aardappelen oppakken, meldde buitendienstmedewerker Werner Verschueren tijdens de open dag van CZAV op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat deze week. Voor het aardappelhandelsbedrijf in Oud-Beijerland betreft het ongeveer de helft van de aangesloten telers die tafelaardappelen leveren.

3 cent meerprijs

De premie van 1.000 euro per hectare die Nedato betaalt boven de standaard productprijs moet uit de markt komen, verklaart Verschueren. 'De aardappelen die voldoen aan de eisen van PlanetProof verkopen we voor 3 cent per kilo meer dan de gangbare prijs.'

Volgens Verschueren zijn er voor het komend seizoen voldoende afnemers die de meerprijs voor duurzaam geteelde aardappelen willen betalen. 'Het is voor ons nu de uitdaging om deze extra plus op de verse markt voor meerdere jaren vast te houden.'

In een toelichting vertelt directeur Wim van de Ree dat Nedato het principe nastreeft dat de inzet voor verduurzaming beloond moet worden. 'Dit gaat verder dan alleen PlanetProof, het betreft de algehele verduurzaming van de aardappelteelt. Wij vinden dat er een structuur moet zijn waarbij de markt standaard opdraait voor de extra inspanningen van onze telers.'

Stoppen bij geen belangstelling

Van de Ree wijst erop dat Nedato met het initiatief om verduurzaming te belonen, aansluit op de landbouwvisie van minister Carola Schouten. 'Bij eerdere keurmerken, zoals GlobalGAP, lukte het niet om dit voor een langere periode te realiseren. Wij geven de premie als stimulans voor verduurzaming komend jaar een kans. Lukt het dan gaan we ermee door. Blijkt er volgend jaar geen belangstelling meer te zijn bij onze afnemers, dan stoppen we ermee.'

De premie voor PlanetProof is bestemd voor alle aardappelrassen die de Nedato-telers voor het retailsegment telen, legt Verschueren uit. 'De voorwaarden die we stellen aan de kwaliteit zijn dat de afgeleverde tafelaardappelen in elk geval geschikt zijn voor kleinverpakking.'


Na groenteverwerker HAK is Nedato nu de tweede afnemer van voedingsgewassen die telers een extra premie uitkeert voor duurzame teeltmethoden. HAK maakte onlangs bekend dat rodekooltelers die voldoen aan de eisen van PlanetProof in elk geval 0,8 cent per kilo extra uitbetaald krijgen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 5°
  90 %
 • Woensdag
  7° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
Meer weer