PlanetProof%2Daardappel+kost+2%2C5+cent+per+kilo+meer
Nieuws
© Haijo Dodde

PlanetProof-aardappel kost 2,5 cent per kilo meer

Telers van consumptieaardappelen die volgens de regels van PlanetProof produceren, hebben meerkosten van ongeveer 2,5 cent per kilo. Dat blijkt uit een quickscan van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM).

Ook appeltelers worden door PlanetProof geconfronteerd met hogere kosten, stelt het CLM. Bij deze teelt liggen de meerkosten op 2,2 cent per kilo, heeft het centrum berekend. De extra kosten bij de productie van PlanetProof-tomaten liggen op 0,7 cent per kilo, blijkt verder uit de quickscan.

Duurdere middelen

Telen onder PlanetProof brengt verschillende soorten extra kosten met zich mee, meldt het CLM. Grofweg zijn die te verdelen in drie soorten: meerkosten door het gebruik van duurdere middelen, meerkosten door teeltmaatregelen en meerkosten door de certificering.

'De drie teelten overziend valt op dat de meerkosten voor de gewasbescherming zich per teelt wisselend toespitsen op duurdere middelen en maatregelen', schrijft het CLM in de quickscan. 'Voor tomaat en in mindere mate appel krijgt de teler te maken met een duurder middelenpakket (inclusief inzet biologie), voor consumptieaardappel vloeit een relatief groot deel van de meerkosten voort uit de teeltmaatregelen, zoals extra arbeid die nodig is voor scouting, monitoring, risico-inschatting, maken van IPM-plan, en dergelijke.' Volgens het CLM maakt de certificering maar een relatief klein deel van de meerkosten uit.

Andere meerkosten

In de quickscan heeft het CLM nog niet gekeken naar meerkosten die samenhangen met andere thema's in het PlanetProof-schema, zoals het maken van een bedrijfswaterplan en de organischestofbalans. De meerkosten die het centrum heeft berekend, vormen daarom, zeker in de eerste jaren van de PlanetProof-teelt, een ondergrens.

De meerkosten zullen, na de eerste jaren van meer begeleiding door adviseurs en naarmate de teler ervaring opdoet met PlanetProof, gaan dalen. 'Ook kan met de PlanetProof-aanpak op den duur de opbrengst zelfs gaan toenemen. Maar, zo benadrukken telers en adviseurs, de omschakeling van gangbaar naar PlanetProof gaat gepaard met – in de tijd afnemende maar niet verdwijnende – meerkosten', stelt het CLM.

Hectaretoeslag

Om telers te belonen voor de stap naar PlanetProof, is ook een bonus boven op de meerkosten verstandig, vindt het CLM. 'Om te voorkomen dat de meerprijs in het marktspel tussen teler en afnemer 'verdampt', heeft betaling in de vorm van een hectaretoeslag de voorkeur', staat in de quickscan. Met een hectaretoeslag van bijna 1.000 euro per hectare krijgen telers van PlanetProof-aardappelen en -appels loon naar werken, stelt het CLM.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -2°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  8° / -1°
  30 %
Meer weer