Westlandpeppers brengt pit in keuken

Pepers zijn hot in de Europese keuken. Dat draagt bij aan het succes van Westlandpeppers, dat 25 soorten pepers teelt. Daarnaast kweekt het bedrijf in De Lier snackpaprika's en werkt het aan innovaties als de snackpaprika Tasty Pep.

Westlandpeppers+brengt+pit+in+keuken
© Thierry Schut

Westlandpeppers is voortgekomen uit de kwekerij van Hendrik Boe-kestijn, die in 1930 in De Lier begon met de teelt van druiven, perziken, prei en bloemkool. Nadat zijn zoon Pieter was overgeschakeld op de paprikateelt, hebben diens zonen Henk, Dolf en Pieter het bedrijf overgenomen van hun vader. Sinds 2000 zijn zij gespecialiseerd in de teelt van pepers en snackpaprika's. Voor voldoende aanbod in de wintermaanden werken de ondernemers al jaren samen met dezelfde telers in Spanje, Israël en Marokko.

Bram Kloosterman houdt zich bij Westlandpeppers bezig met de webshop, contacten in de horeca en innovaties. Hij heeft als kok in sterrenrestaurants gewerkt. Door zijn relatie met Lisette, dochter van Dolf, kwam hij in contact met Westlandpeppers, waar hij sinds 2018 werkt. De webshop richt zich op consumenten en restaurants en verkoopt naast verse producten kruiden, gedroogde pepers en sauzen.

Geen conserveringsmiddelen

De receptuur voor de acht verschillende sauzen heeft Kloosterman samen met Mirjam Warnars van Hoeve Avondrust in Vlaardingen ontwikkeld. 'In de sauzen gebruiken we onze klasse 2-pepers en paprika's, waardoor we minder afval hebben', vertelt hij. 'Ze bevatten geen conserveringsmiddelen en andere toevoegingen en worden in Vlaardingen bereid, omdat de hoeve een professionele keuken heeft die voldoet aan de HACCP-normen.' In de webshop zijn eveneens recepten en kruidenblends te vinden die Kloosterman heeft bedacht.

In onze zoektocht stuitten we op Amerikaanse bedrijven die peperzaden te koop hadden

Bram Kloosterman, Westlandpeppers in De Lier

Met de teelt van pepers is Westlandpeppers op kleine schaal begonnen. 'De broers Boekestijn zagen vanwege de concurrentie weinig heil meer in de teelt van gewone paprika's', zegt Kloosterman. 'In hun zoektocht naar alternatieven stuitten ze op Amerikaanse bedrijven die peperzaden te koop hadden. In enkele kassen zijn ze begonnen met de teelt van jalapeño's en serranopepers. Dat bleek zo'n succes dat we nu 25 soorten pepers kweken.'

Kassen en verpakkingshal

Westlandpeppers heeft 7,5 hectare kas en een verpakkingshal in De Lier en 1,5 hectare kas in 's-Gravenzande. In de eerste helft van december poot het bedrijf nieuwe planten, die afkomstig zijn van een opkweekbedrijf. De oogst begint in maart en loopt door tot begin november. Het plantafval laat de kwekerij tot compost verwerken.

Bij Westlandpeppers zijn in het hoogseizoen ongeveer honderd medewerkers werkzaam, van wie een groot gedeelte uit Polen en Oekraïne. Deze werft het bedrijf zelf en het zorgt ook voor huisvesting, de zorgverzekering en alle andere zaken die nodig zijn.

Verpakkingshal met tomatillos, Mexicaanse aardkersen.
Verpakkingshal met tomatillos, Mexicaanse aardkersen. © Thierry Schut

Assortiment

Rode, groene en gele Spaanse pepers maken het grootste deel van het assortiment uit, daarna volgen de oranje, rode en gele snackpaprika's. Ook de rode, gele en oranje habaneropepers nemen, samen met de rode en groene jalapeño's en de rode en groene rawits, een aanzienlijk deel van de kwekerij in beslag. De rest is bestemd voor de andere pepers en de witte puntpaprika's.

De producten komen via The Greenery meestal terecht bij supermarkten, groothandels en cruiseschepen in Nederland, Scandinavië, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Gecertificeerd

Westlandpeppers is Global GAP-, GRASP- en PlanetProof-gecertificeerd en de pakhal heeft een IFS-certificaat. De kwekerij teelt zo veel mogelijk met biologische gewasbeschermingsmiddelen en grijpt alleen bij grote uitbraken van ziektes en plagen chemisch in.

'Dat moet wel', zegt Kloosterman. 'Supermarkten hanteren lage maximale residulimieten, dat wil zeggen dat er nauwelijks sporen van bestrijdingsmiddelen op verse groenten aanwezig mogen zijn.'

Biologisch

Een klein gedeelte van de pepers en paprika's die uit Spanje komen, is biologisch geteeld en om deze biologisch te kunnen verpakken en verhandelen, heeft Westlandpeppers het SKAL-certificaat.

In Nederland groeien de pepers en paprika's op kokossubstraat. Sinds dit jaar gebruikt de kwekerij biologisch afbreekbaar touw gemaakt uit melkzuur om de planten langs te leiden. Om in de toekomst energieneutraal te kunnen werken, heeft de kwekerij op de pakhal zonnepanelen aangebracht. Mirjam Boekestijn, ook een dochter van Dolf, neemt deel aan een aardwarmteproject.

Innoveren

In 2013 bracht Westlandpeppers de zelfontwikkelde Tasty Pep op de markt, een oranje snackpaprika zonder zaadjes. Het bedrijf wil blijven innoveren en doet in 's-Gravenzande onderzoek naar het kweken van zeewier in de kas. Kloosterman: 'Ook voor de webshop blijven we zoeken naar nieuwe producten. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld tortilla's van blauwe en van gele mais in ons assortiment opgenomen.'

Recepten in de webshop zijn van Kloosterman.
Recepten in de webshop zijn van Kloosterman. © Thierry Schut

'Beetje van hem en beetje van mij'
'Via via ben ik in 2013 in contact gekomen met Westlandpeppers', zegt Mirjam Warnars van Hoeve Avondrust in Vlaardingen. 'Zij wilden sauzen laten maken van hun pepers en nadat ik een aantal proefsauzen had gemaakt, zijn we onze samenwerking begonnen. Ik heb eerst verschillende sauzen gemaakt volgens mijn eigen receptuur. Toen Bram Kloosterman in dienst kwam van de kwekerij, heeft hij daar zijn eigen twist aan gegeven. 'Het is wel grappig dat we qua smaak op één lijn zitten en een nieuwe saus een 'beetje van hem en een beetje van mij' is. Alleen kan Bram goed tegen hete sauzen en ik niet. In januari hebben we een overzicht gemaakt met de bestverkochte sauzen van de afgelopen vijf jaar. Daar hebben we er tien van gehouden en de andere uit het assortiment gehaald. De sauzen zijn vooral bedoeld voor de webshop van Westlandpeppers en voor een aantal winkels. In mijn boerderijwinkel verkoop ik ze ook, naast de jam, die we maken met fruit uit onze eigen tuin, en andere streekproducten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer