Minister+organiseert+dag+rond+kringlooplandbouw
Achtergrond
© Peter Smit

Minister organiseert dag rond kringlooplandbouw

In september organiseert landbouwminister Carola Schouten een dag rond het thema 'De staat van de kringlooplandbouw'. Deze toezegging deed ze vorige week donderdag tijdens een Doe Mee Event op het ministerie.

Het event was bedoeld voor boeren, tuinders en andere betrokkenen die in een eerder stadium hadden aangegeven graag mee te praten over de vormgeving van kringlooplandbouw in Nederland. Sommige aanwezigen zijn al actief in kringloopconcepten of denken een bijdrage te kunnen leveren aan het tot stand komen daarvan.

De bijeenkomst diende ook als ontmoetingsplek tussen deze voorlopers en LNV-medewerkers, om zo de onderlinge samenwerking te versterken. 'We willen graag de goede voorbeelden uit de praktijk weten. Er is veel kennis en kunde, daar kunnen we hier op het ministerie van leren', aldus Schouten. Wegens een volle agenda kon ze zelf maar kort aanwezig zijn.

Thema's

De organisatie had de aanwezigen ingedeeld op verschillende thema's. Aan tafels werd er onder meer gesproken over het mestbeleid dat de minister wil hervormen, het op peil houden van de bodemvruchtbaarheid, de boer-burgerrelatie en de samenwerking tussen boeren bij natuurinclusieve landbouw.

Een onderwerp was ook het online platform waarmee het ministerie de ontwikkeling van kringlooplandbouw wil aanjagen. Hierop moeten voorbeelden van kringloopinitiatieven en samenwerkingsvormen bijeen worden gebracht.

Elkaar ontmoeten

'We kijken wat we zo snel mogelijk mee kunnen nemen. De kracht is ook dat jullie elkaar ontmoeten. Dus het is meer dan alleen maar het ophalen van ideeën door het ministerie, maar ook een onderlinge uitwisseling', zegt Schouten.

Het ministerie van LNV heeft in de afgelopen maanden ook andere bijeenkomsten belegd rond kringlooplandbouw. Zo werd er gepraat met een klankbordgroep van boeren en tuinders. Vorige week zegde de bewindsvrouw toe dat ze eind mei met een realisatieplan naar buiten komt. Hierin zal ze aangeven hoe de omslag naar kringlooplandbouw in gang moet worden gezet. In september volgt dan de dag rond 'De staat van de kringlooplandbouw'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 14°
  70 %
 • Zondag
  22° / 17°
  50 %
 • Maandag
  18° / 13°
  50 %
Meer weer