Frievar-varken krijgt digitaal paspoort

De proef met een digitaal paspoort in de Frievar-varkensketen is succesvol afgerond. Bij deze gegevensvastlegging in een blockchain zijn naast Frievar, ForFarmers, Topigs Norsvin, De Varkenspraktijk, MS Schippers en slachterijen betrokken.

Frievar%2Dvarken+krijgt+digitaal+paspoort
© Dirk Hol

De volledige varkensketen is tijdens de proef in beeld gebracht, waaronder het productieproces en transacties. De in de blockchain vastgelegde data kunnen niet worden gewijzigd. Deze aanpak biedt volgens ontwikkelaar agritechbedrijf AgOS handvatten om processen te verbeteren en waarborgt een hoge kwaliteit en voedselveiligheid.

Sinds de aankondiging in november 2018 zijn grote stappen gezet om alle data op een gestructureerde wijze te verwerken, geeft het agritechbedrijf aan. De deelnemende bedrijven verstrekken alle informatie in het door AgOS ontwikkelde platform.

Individuele schakels

Uiteindelijk doel is dat alle ketenpartners, waaronder de deelnemende varkenshouders, via een beveiligde verbinding toegang krijgen tot het platform. Op die manier is precies te volgen hoe de individuele schakels en de keten als geheel presteren. In een YouTube-video wordt uitgelegd hoe blockchain werkt.

Dankzij de blockchain is het eindproduct bij het verlaten van de keten voorzien van een digitaal vleespaspoort. Daarin is alle informatie over de totstandkoming van het product opgenomen: de herkomst van het varken, de genetica, het voer dat het dier heeft gegeten, de dierenartsbezoeken, het transport en de slachtgegevens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  30 %
Meer weer