Vooruitziende blik

Het verkiezingsreces zorgt voor een ongebruikelijke rust rondom het Luxemburgplein in Brussel, waar het Europees Parlement is gevestigd. Europarlementariërs hebben hun kantoor leeggehaald en zijn vertrokken om campagne te voeren. In Nederland kunt u op donderdag 23 mei uw stem uitbrengen op een van de kandidaten.

Vooruitziende+blik
© Twan Wiermans

Ondertussen wordt er aan de Wetstraat, waar het hoofdkwartier van de Europese Commissie is gevestigd, hard doorgewerkt door ambtenaren om zich voor te bereiden op het toekomstige politieke geweld: hoe zal de samenstelling van het Europees Parlement eruitzien, wie worden de nieuwe Eurocommissarissen en hoe gaan al die nieuwe mensen invloed uitoefenen op beleid?

Aan de andere kant van de Wetstraat wordt in het Raadsgebouw ook gewoon doorgewerkt om intern tot overeenstemming te komen op lopende dossiers. Ambtenaren van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vergaderen hier bijvoorbeeld met collega's uit andere lidstaten over het toekomstige Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

In principe gaat het werk dus gewoon door, ook al worden er op korte termijn geen definitieve besluiten genomen. Ook in Den Haag zitten ambtenaren niet stil. Het ministerie van LNV is naast de invulling op Europees niveau alvast aan het nadenken hoe het toekomstige GLB in Nederland zou moeten worden uitgevoerd. Dit wordt opgeschreven in het Nationaal Strategisch Plan GLB 2021-2027 (NSP).

Boeren willen duidelijkheid en niet telkens weer in onzekerheid komen te zitten

Tsjerk Terpstra, lobbyist voor LTO Nederland bij de Europese instellingen in Brussel

Hoewel er in Brussel eerst overeenstemming moet worden bereikt over de contouren van het GLB, kijken ze in politiek Den haag alvast vooruit. Dit is een goede aanpak wat mij betreft. Het is belangrijk ruim de tijd te nemen en te voorkomen dat er overhaaste besluiten worden genomen. Het nieuwe GLB geldt namelijk voor een periode van zeven jaar.

Iedereen is het er, denk ik, mee eens om het meteen goed te doen in plaats van later reparaties te moeten doorvoeren. Boeren willen duidelijkheid en niet telkens weer in onzekerheid komen te zitten.

Het ministerie van LNV houdt op 23 mei een grote conferentie in Nieuwegein waar alvast ideeën voor het toekomstige GLB worden gepresenteerd. U kunt hier ook aan deelnemen. Aanmelden kan via www.nspconferentie.nl. U kunt op 23 mei dus twee vliegen in één klap slaan door te stemmen op de kandidaat die uw belangen in Brussel het beste verdedigt en inhoudelijk meepraten over hoe het toekomstig GLB eruit moet zien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  30 %
Meer weer