'Opheffen scheurverbod blijft mogelijk'

Met lef en goede argumenten is het scheurverbod rond enkele Natura 2000-gebieden alsnog op te heffen, dat zegt voorzitter Sander Pereboom van LTO Steenwijkerland in de studio van NieuweOogst.tv.

'Ik heb nog nooit zo'n vage brief gezien,' zegt Pereboom over de afwijzing van de Europese Commissie. De Commissie blokkeert de opheffing van het scheurverbod van blijvend grasland in Natura 2000-gebieden.

Volgens de Europese Commissie past de gevraagde versoepeling niet binnen de doelen van de Habitatrichtlijn. Binnen Natura 2000 is blijvend grasland beschermd. Het wordt gezien als kwetsbaar grasland dat in stand moet blijven. Nederland heeft eind november een verzoek tot versoepeling ingediend voor twee gebieden in zowel Overijssel als Gelderland.

Bestuurlijk lef

Onlangs zei beleidsadviseur Tjerk Elzinga van LTO Noord dat er nog voldoende argumenten zijn om de Europese Commissie te overtuigen van het belang om het scheurverbod in deze gebieden op te heffen. Volgens Sander Pereboom is daarnaast ook bestuurlijk lef nodig, om de commissie op andere gedachten te brengen.

'We hebben onderzoeken waaruit blijkt dat die ecologische kwetsbaarheid in die gebieden helemaal niet in het geding is.' Daarnaast gaat het volgens Pereboom niet overal om habitatrichtlijngebieden. 'Het betreft ook vogelrichtlijngebieden, die ook in Natura 2000 liggen en daarmee de stempel ecologisch kwetsbaar gebied hebben gekregen. En dat is onterecht.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer