Melkgeitenhouders+in+gesprek+over+verantwoorde+ontwikkeling+sector
Nieuws
© Ruud Ploeg

Melkgeitenhouders in gesprek over verantwoorde ontwikkeling sector

LTO Melkgeitenhouderij wil nieuwe randvoorwaarden voor bedrijfsontwikkeling van de melkgeitenhouderij in Nederland. Dat moet mogelijke weerstand tegen de sector weg te nemen. De vakgroep is hierover in gesprek met omwonenden en organisaties op het gebied van dier- en volksgezondheid en ketenpartijen.

Melkgeitenhouders zien dat er grenzen zijn aan ongeremde groei van de melkgeitenhouderij in Nederland. LTO Melkgeitenhouderij wil de groei van de melkgeitenbedrijven op verantwoorde wijze laten plaatsvinden met behoud van maatschappelijk draagvlak.

Om te onderzoeken op welke wijze de melkgeitenhouders weer draagvlak kunnen krijgen, is door de sector een traject met ketenpartijen en maatschappelijke belangenorganisaties opgezet.

Nieuw toetsingskader

Dit traject is onlangs gestart. De eerste bijeenkomsten met melkgeitenhouders hebben inmiddels plaatsgevonden. Daaruit bleek dat er draagvlak is in de sector om te komen tot een nieuw toetsingskader in samenwerking met bewoners-, diergezondheids- en milieuorganisaties.

Binnenkort worden de gespreksronden gestart met organisaties buiten de sector. Jos Tolboom, voorzitter van LTO Melkgeitenhouderij: 'Verantwoorde ontwikkeling staat in 2019 hoog op de agenda van onze vakgroep. De tijdelijke bouwstops in 9 provincies maken wel duidelijk dat ongecontroleerde en ongeremde groei niet gewenst is. Er zijn randvoorwaarden en grenzen aan groei. Welke dat zijn, willen we in gezamenlijkheid opstellen in een nieuw toetsingskader.'

Vraag naar geitenzuivel

De melkgeitenhouderij is een groeiende sector in Nederland. Dit vanwege de aantrekkende en aanhoudende vraag naar geitenzuivel. De consumptie van geitenmelkproducten neemt in zowel Noordwest-Europa als daar buiten rap toe. 'De melkgeitenhouders voelen zich verantwoordelijk en nemen nu zelf het initiatief om duidelijkheid te scheppen en mogelijke weerstand weg te nemen', stelt Jos Tolboom.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  21° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer