Trein brengt groente en fruit uit Spanje

Onder de naam CoolRail is deze week het treinvervoer van groente en fruit vanuit Spanje naar Nederland gestart.

Trein+brengt+groente+en+fruit+uit+Spanje
© Sandra Zeilstra

De directe treinverbinding voor versproducten vanuit Valencia naar Rotterdam gebeurt drie keer per week. Het transport naar Nederland via de nieuwe rechtstreekse treinverbinding is even snel als wegtransport, maar veel duurzamer omdat een CO2-reductie van 70 tot 90 procent wordt behaald. CoolRail is een initiatief van Euro Pool System, aanbieder van logistieke services en herbruikbare verpakkingen voor de versketen.

Door het vervoer per trein wordt het aantal vrachtwagentransporten jaarlijks met zo'n twaalfduizend ritten verminderd en worden 22 miljoen wegkilometers bespaard. De CO2-besparing is daarmee 15.000 ton, meldt Euro Pool System. Per rit (drie keer per week en 48 weken per jaar) gaan er 42 containers mee.

Lege kratten

In de containers gaan vanuit Nederland lege kratten naar Spanje en komen groente en fruit terug. 'Na uitvoerige voorbereidingen en de eerste pilottest gaan we nu de grote stap zetten om de carbon footprint van het transport van versproducten drastisch te verlagen', zegt bestuursvoorzitter Gerjo Scheringa van Euro Pool Group.

Het logistieke bedrijf Bakker Barendrecht is een betrokken partij vanaf het eerste uur bij CoolRail en ontwikkelde samen met Euro Pool System het treintraject tussen Spanje en Nederland. Het is de bedoeling dat het traject naar Valencia de start is van een netwerk. Er zijn plannen om CoolRail ook uit te rollen naar Duitsland, Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk.

Euro Pool System werkt bij CoolRail samen met Shuttlewise, Bakker Barendrecht/Albert Heijn, Visbeen, Kloosterboer, DailyFresh, EasyFresh, Primaflor, Bollo, Agroiris, Fruveg, TobSine, Pozo Sur en Samskip.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer