Koppert+investeert+in+slimmer+scouten+insecten
Nieuws
© Koppert Biological Systems

Koppert investeert in slimmer scouten insecten

Koppert Biological Systems werkt aan een innovatie die het scouten van insecten volledig gaat veranderen. De scout-app maakt het straks mogelijk om vangplaten automatisch te analyseren.

Handmatig scouten is een belangrijke, maar ook tijdrovende en foutgevoelige bezigheid. Koppert ontwikkelt daarom de scout-app, met als doel de plaaginsecten op vangplaten automatisch te tellen en identificeren.

Hiertoe worden slimme technieken als beeldherkenning via machine-learning ingezet, waardoor de app zelflerend is en gaandeweg nog nauwkeuriger wordt. Telers kunnen hierdoor sneller en nauwkeuriger scouten. De app komt na de zomer op de markt.

Smartphone

Het enige wat de teler hoeft te doen, is de Horiver-vangplaten in de kas scannen met een smartphone. De scout-app herkent witte vlieg, trips, Sciara’s en Nesidiocoris tenuis. Het handmatig invoeren van vangkaart- en gewastellingen is ook mogelijk.

De gegenereerde data wordt vervolgens verzameld in een online dashboard. Dit biedt ondernemers, op basis van een door henzelf op maat gemaakte plattegrond, in één oogopslag inzicht in de plaagdruk in de kas.

Daarnaast toont het dashboard hoe plaaginsecten en natuurlijke vijanden zich ten opzichte van elkaar ontwikkelen. Ook integreert het dashboard de toepassing en effecten van chemische correcties.

Analyses

‘Op deze manier heeft een teler goed inzicht in het systeem voor geïntegreerde gewasbescherming in zijn gewas’, zegt productmanager Tom Vroegop van Koppert. ‘Daarnaast beschikt het dashboard over gedetailleerde analyses van de situatie in de kas en geeft het inzicht in hoe heftig een plaag is. Dit stelt ondernemers in staat om snel te schakelen. En onze consultants, die op afstand meekijken, kunnen telers hierdoor nog gerichter ondersteunen.’

Een team van specialisten ontwikkelt de scout-app in samenwerking met telers en consultants van Koppert. In de afgelopen periode zijn verschillende tomatentelers de innovatie in de praktijk gaan testen. Op dit moment bevindt de app zich in de pre-introductiefase waarin de focus verlegd wordt naar andere gewassen en het aantal testklanten wordt uitgebreid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer