Gemak dicteert het groente- en fruitschap

Gemak was in 2018 een grote drijfveer bij het kopen van groente en fruit. Online aankopen zitten in de lift en de roerbakgroentemixen gaan als zoete broodjes over de toonbank.

Gemak+dicteert+het+groente%2D+en+fruitschap
© Albert Heijn

Wat doet de jonge, moderne consument als hij wil eten? Voor boodschappen doen en (uitgebreid) een maaltijd bereiden is vaak geen tijd. Eten moet dus eenvoudig: iets kant en klaar laten bezorgen of iets snel klaargemaakt. Het gemak dient de mens.

Dat consumenten steeds meer zulke keuzes maken, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK. In 2018 is het online boodschappen doen bijvoorbeeld met 33 procent gestegen en was de toename van de online maaltijdbezorging 23 procent.

Dit zijn aanzienlijk hogere groeicijfers dan de traditionele afzetkanalen haalden in het afgelopen jaar. De speciaalzaak moest het doen met een plusje van 1 procent, de catering met 1,5, de grutter met 3, de horeca met 4 en de conveniencezaak met 5.

Verkoop bewerkte groenten steeg in 2018 met 9 procent

 

Online verkoop

'Online is booming', zegt Saskia Smulders, key accountmanager bij GfK. Dat geldt ook voor de verkoop van groente en fruit. Weliswaar is het aandeel ervan nog laag in vergelijking met andere voedingsmiddelen, maar consumenten kopen op het internet steeds vaker groente en fruit, tonen de cijfers van het onderzoeksbureau.

In 2018 was de online inbreng in de totale groente- en fruitverkoop 4,1 procent, terwijl dat in 2017 nog 3,2 procent was. 'Online liggen er zeker kansen. Als je eenmaal op het digitale boodschappenlijstje van de klant staat, zit je gebakken', is de ervaring van Smulders.

Prijzen

Prijs is dan nog wel een punt, laat de ontwikkeling van de maaltijdboxenverkoop zien. De Hello Fresh-dozen vonden in 2018 minder aftrek: er waren minder kopers, die kochten minder vaak en besteedden er per keer minder aan. 'Ze zijn te duur', geeft Smulders op als oorzaak voor deze trend.

De hang naar gemak is niet alleen zichtbaar in de online omgeving. In het schap van de speciaalzaak of de supermarkt is die ook te herkennen. Het verspakket is bijvoorbeeld in opmars: kocht in 2017 een op de vijf huishoudens zo'n pakket, in 2018 is dat opgelopen naar een op de vier.

Snelste stijgers

De verkoopgroei van bewerkte groenten (zoals roerbakmixen) zette in 2018 onverminderd door. Het volume steeg 9 procent, de omzet 6 procent. Uit de peilingen van GfK blijkt dat consumenten ze niet alleen vaker kopen, maar per aanschaf ook meer nemen. De snelste stijgers zijn gemengde groenten, slasoorten, peulgewassen en wortelen.

Ook bewerkt fruit vindt de weg omhoog; vorig jaar in omzet met 15 en in volume met 19 procent. Het aantal kopers nam met 9 procent toe. Smulders ziet in dit segment wel een groeiende weerstand vanwege het gebruik van plastic.

 

Meer groenten verkocht

Uit de statistieken van GfK blijkt verder dat alle seinen voor groenten vorig jaar op groen stonden. Nederlandse consumenten kochten in 2018 bijna 1 procent meer groenten. De omzet klom met 3,7 procent door een middenprijs die 2,8 procent hoger lag dan in 2017. De aankoopfrequentie lag eveneens hoger dan in het voorgaande jaar.

De cijfers voor fruit zijn minder rooskleurig. Het verkochte volume nam af met 3,7 procent. De verkoopwaarde zat wel in de lift (4 procent), wat kwam door prijzen die gemiddeld 8,1 procent hoger lagen. De aankoopfrequentie daalde. 'Vooral de hoge prijs van appels was oorzaak voor de teruggang in volume', stelt Smulders.

Opvallend noemt de GfK-vrouw de spurt van zachtfruit. Wat cijfers: in vijf jaar is het volume met 30 procent omhoog gegaan, de omzet zelfs met 77 procent. De omzet met framboos lag in 2018 twaalf keer zo hoog als in 2013.
Smulders toonde de cijfers tijdens de bijeenkomst consument en retail van GroentenFruit Huis.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer