Brussel+wil+groente%2D+en+fruitmarkt+transparant+maken
Nieuws
© Marché de Rungis

Brussel wil groente- en fruitmarkt transparant maken

De Europese Commissie lanceert dit jaar twee nieuwe marktobservatoria: een voor groenten en fruit en een voor wijn. Deze observatoria moeten zorgen voor meer transparantie en analyse voor deze sectoren voor de Europese landbouw.

Samen vertegenwoordigen deze sectoren ongeveer 30 procent van de landbouwoutputwaarde van de Europese Unie, met 24,1 procent voor de groente- en fruitsector en 5,4 procent voor wijn. Omdat de AGF-sector een breed scala aan producten omvat, zal de aandacht van dit observatorium uitgaan naar tomaten, appels, citrusfruit, perziken en nectarines.

Eerder zijn al marktobservatoria opgericht voor akkerbouwgewassen, suiker, vlees en melk. Het doel van deze observatoria is om de Europese landbouwsector te helpen effectiever om te gaan met marktvolatiliteit en meer transparantie te waarborgen.

Vooruitzichten

De twee observatoria komen online beschikbaar en bieden een breed scala aan marktgegevens aangevuld met marktanalyses en vooruitzichten op korte en de middellange termijn. Parallel daaraan zal een raad van marktdeskundigen voor elke sector regelmatig bijeenkomen om de stand van zaken en gegevens van de markten te bespreken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  7° / 0°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  7° / 5°
  80 %
Meer weer