'Geen moment spijt gehad van Blonde d'Aquitaine'

Het vlees van de Blonde d'Aquitaine-runderen van de firma Nijssen voldoet aan de eisen van Bief Select en krijgt 2 sterren van het Beter Leven-keurmerk. De koeien lopen bijna de helft van het jaar buiten.

%27Geen+moment+spijt+gehad+van+Blonde+d%27Aquitaine%27
© Peter Urbanus

De vrouwelijke runderen lopen van begin mei tot in november buiten. Deels in het nabijgelegen Yerseke Moer, beheerd door het Zeeuwse Landschap, en deels op eigen weides. Afgelopen jaar konden de dieren zelfs tot begin december buiten op de eigen weides blijven.

De Blonde d'Aquitaine-runderen kalveren gemakkelijk af, want de kalfjes zijn relatief klein. Ze kunnen toe met een karig rantsoen. Dat maakt ze geschikt voor het begrazen van natuurgebieden.

Het 2 sterren Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming is toegekend vanwege diervriendelijke stallen, vers stro en voldoende bewegingsvrijheid voor de runderen. Recycling van voer naar mest die rond de boerderij wordt gebruikt, zorg voor bodem en milieu en besparing op CO2-uitstoot zijn andere aandachtspunten.

Groot pluspunt van deelname aan het Bief Select-keurmerk is de prijscontinuïteit

Rien Nijssen, vleesveehouder in Zeeland

Gemengd familiebedrijf

De Firma Nijssen is gevestigd aan de Akkerseweg, halverwege het Zeelandse Wemeldinge en Yerseke. Het is een gemengd familiebedrijf, met vleesvee, akkerbouw (aardappelen, gras en mais), loonwerk, grondverzet en foeragehandel. Rien en Carolien Nijssen namen in 2005 het toenmalige melkvee- en loonbedrijf van Riens vader over. De melkveetak bouwden zij na de overname af, omdat die te klein was.

Het bedrijf koopt jaarlijks in Nederland, België en Frankrijk rond de tweehonderd meststieren in. 'Wij kopen ze als ze 9 tot 12 maanden oud zijn en mesten ze af tot ze 20 tot 22 maanden oud zijn, als ze een bepaald gewicht hebben bereikt. Dat ligt net onder de zeshonderd kilo.' Daarna gaan de stieren naar slachterij Thomassen in Someren, waar het vlees wordt geclassificeerd voor het 2 sterren Beter Leven-keurmerk en Bief Select-keurmerk.

Ook het loonbedrijf en grondverzet zijn belangrijk.
Ook het loonbedrijf en grondverzet zijn belangrijk. © Peter Urbanus

Strenge eisen

Het 2 sterren Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming krijg je niet zomaar. Het meeste vlees in de supermarkten komt niet verder dan één ster. Ook Bief Select stelt strenge eisen aan het dierenwelzijn en vleeskwaliteit. 'Het vlees moet gezond en goed van kleur en structuur zijn en een goede malsheid hebben', zegt Rien Nijssen.

De dieren staan op stro en hebben elk minimaal 6,7 vierkante meter ruimte. Medicatie wordt zo weinig mogelijk gebruikt. De mest wordt gebruikt voor het eigen grasland en voedermais. Het voer is ook weer deels afkomstig van het eigen bedrijf. Pluspunt van het mest- en stromengsel voor de bodem en het milieu is dat dit vocht vasthoudt en uitspoeling tegengaat.

Dat de vrouwelijke dieren zo'n 180 dagen per jaar buiten grazen, is een belangrijke voorwaarde om te voldoen aan de eisen voor het 2 sterren Beter Leven-natuurvlees.

De dieren hebben minimaal 6,7 vierkante meter ruimte.
De dieren hebben minimaal 6,7 vierkante meter ruimte. © Peter Urbanus

Neventak

Rien en Carolien Nijssen houden nu ruim vijftien jaar Blonde d'Aquitaine-runderen. Eerst hielden ze de dieren nog als neventak naast de melkveehouderij. Vorig jaar hebben ze zelf de oude melkveestal omgebouwd om de vleesrunderen te kunnen huisvesten volgens de eisen van 2 sterren Beter Leven. 'Dat moest tussen de bedrijven door', vertelt Carolien Nijssen. Het stro voor de dieren komt deels van eigen land. De rest kopen ze in in de buurt, maar ze persen het zelf op.

'Groot pluspunt van deelname aan het Bief Select-keurmerk is de prijscontinuïteit', zegt Rien Nijssen. 'Je bent niet meer afhankelijk van vraag en aanbod. Doordat we ze als stieren inkopen, hebben ze de meeste kinderziekten al achter de rug. Dat scheelt in de veeartskosten.'

De Nijssens hebben geen spijt gehad van hun keuze voor de Blonde d' Aquitaine-runderen. Het rundvlees van de Firma Nijssen is verkrijgbaar bij onder meer supermarkten van Jumbo, Coop en Lidl.

Alleen nog ganzen

Over de wijze waarop natuurgebieden als Yerseke Moer – waar de runderen een groot deel van het jaar grazen – worden ingericht, is Rien Nijssen kritisch. Natuurbeheerders vernatten steeds meer land. 'Door het brakke water verzilt de bodem en gaat het bodemleven dood. De weidevogels blijven dan weg en dat vinden we jammer. Je ziet alleen nog ganzen. Natuurlijke mest is juist goed voor het bodemleven en dus voor de weidevogels.'

Naast het echtpaar Nijssen zelf zijn er vier mensen in dienst. In het seizoen worden ook zzp'ers ingeschakeld, onder meer tijdens de maisoogst en het inkuilen van gras.

Ook het loonbedrijf en grondverzet zijn belangrijke activiteiten. Het bedrijf werkte eerder onder meer mee aan dijkverzwaringsprojecten in Zeeland. Voor klussen in het grondverzet is het bedrijf actief in heel Zeeland, met de nadruk op de Bevelanden, maar soms ook in Zeeuws-Vlaanderen en België. Verder verkoopt Firma Nijssen hooi en stro rechtstreeks uit de put aan particulieren en maneges.

Diervriendelijke stallen, vers stro, ruimte
Het vlees van Bief Select komt van Limousine en Blonde d'Aquitaine-runderen. Dit laatste ras stamt uit het zuidwesten van Frankrijk en is ooit ontstaan uit drie lokale rundveerassen. Sinds 1963 heeft het vleesrunderras een eigen stamboek. De aan Bief Select deelnemende boeren produceren het voer voor hun vee voornamelijk rondom hun boerderij en gebruiken de mest voor hun akkers. Bedenker en oprichter van Bief Select is rundveehouder Henk Broeders uit Berkel-Enschot. Hij heeft grote twijfels bij de huidige werkwijze in een groot deel van de rundveehouderij. Diervriendelijke stallen, vers stro en voldoende bewegingsvrijheid maken de runderen krachtig en gezond, meent hij. De uitgangspunten van Bief Select: een duurzame productie van kwaliteitsrundvlees vraagt om een dier- en milieuvriendelijke aanpak en om recycling van voer naar mest rondom de boerderij.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer