LandschappenNL blij met koe in de wei

Net als op veel andere melkveebedrijven zijn ook bij LTO-vakgroepvoorzitter Melkveehouderij Wil Meulenbroeks de staldeuren weer open. Voorzitter Hank Bartelink van LandschappenNL liet het koppel zaterdag in Lage Mierde naar buiten. Zijn organisatie is blij met koeien in de wei.

LandschappenNL+blij+met+koe+in+de+wei
© John Claessens

Door Bartelink uit te nodigen, wil Meulenbroeks onderstrepen hoe belangrijk melkveehouders zijn voor Nederland. 'Niet alleen omdat zij een gezond product produceren, maar ook omdat ze een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud en beheer van ons landschap en bijdragen aan de kringlooplandbouw. Dat inmiddels zo'n hoog percentage melkveehouders de koeien weidt, verdient een groot compliment.'

Dat was ook de reden waarom Bartelink is ingegaan op de uitnodiging van Meulenbroeks. Hij vond het leuk en zinvol om te doen. 'Wij vinden het om meerdere reden heel belangrijk om de koe in de wei te hebben. Het heeft landschappelijke waarde. Samen met LTO Nederland en andere organisaties hebben we convenant weidegang gesloten. Sindsdien steeg het percentage boeren dat weidegang toepast. Inmiddels zitten we met 82 procent weidegang boven het niveau van 2012. Het is een succes. Er is dus reden om samen een feestje te vieren.'

Samenwerking

Volgens Bartelink zijn boeren en landschapsorganisaties logische samenwerkingspartners. 'Dat is wel eens anders geweest. In de jaren zeventig en tachtig stonden boeren en de organisaties vaak met de rug naar elkaar toe. De laatste jaren wordt er steeds meer samen opgetrokken. We zijn het niet altijd met elkaar eens, maar we hebben gemeenschappelijke belangen. Voor de leefbaarheid van het platteland is het belangrijk dat het goed gaat met de boeren. Dat is belangrijk is sociale, economische en ook in groene zin. In het cultuurlandschap spelen boeren een cruciale rol, het is een basisvoorwaarde.

De LandschappenNL-voorzitter is blij met de toenemende interesse in agrarisch natuurbeheer. 'Die is op nieuwe leest geschoeid. Dat is iets waar je blij van wordt. Ik ben erg te spreken over de bijvoorbeeld de gebiedsgerichte aanpak en de rol die de agrarische collectieven daarin spelen en een organisatie als Boerennatuur.'

Convenant Weidegang

LTO Nederland is een van de initiatiefnemers van Convenant Weidegang dat inmiddels is ondertekend door 83 maatschappelijke- en natuurorganisaties en ketenpartijen. Dit voorjaar gaan de koeien erg vroeg naar buiten. Het gras groeit al goed door de zachte winter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer