%27Landbouw+op+Peil%27+is+extra+actueel+na+droogte
Achtergrond
© Koos van der Spek

'Landbouw op Peil' is extra actueel na droogte

Project 'Landbouw op Peil' van Waterschap Vechtstromen en LTO Noord krijgt een nieuwe impuls. Er is tussen 2019 en 2021 voor boeren 1,4 miljoen euro beschikbaar voor diverse soorten maatregelen.

Waterschapsbestuurder Ria Broeze van Waterschap Vechtstromen verwacht dat de nieuwe subsidie snel 'vol' zal zitten. Al ruim honderd boeren hebben zich gemeld voor de subsidie waarmee maatregelen bekostigd kunnen worden die verdroging of vernatting tegengaan of voor maatregelen die de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater en de bodem verbeteren.

Tijdens een bijeenkomst op het melkveebedrijf van Bennie Rijstenberg in Loozen werd vorige week toelichting gegeven op de subsidiemogelijkheden. Rijstenberg wil drainage aanleggen onder een graslandperceel dat te maken heeft met droogte. Hij heeft dat al op een plek waar te veel water een probleem is. Hij ziet er de voordelen van in om het systeem zowel in te natte als te droge periodes in te kunnen zetten.

Waterbeheer

Volgens coördinator Jurgen Neimeijer van het Deltaprogramma Agrarisch Waterbeheer (DAW) sluit de investeringsmogelijkheid goed aan bij de toenemende kennis in de sector over waterbeheer. 'Op diverse plekken zijn boeren bezig met dit onderwerp, bijvoorbeeld in het project 'Vruchtbare Kringloop Overijssel'. Dit is een mooie kans om met die kennis echt aan de slag te gaan.'

Bij drainage mag je verwachten dat de ondernemer hogere opbrengsten realiseert

Ria Broeze, bestuurder Waterschap Vechtstromen

Het waterschap begeleidt boeren bij de aanvraag en bespreekt de mogelijkheden tijdens een bedrijfsbezoek. Afhankelijk van de soort investering krijgen boeren een subsidie van maximaal 40 of 80 procent van het investeringsbedrag. Er geldt een maximum van 10.000 euro per ondernemer. Het percentage subsidie is afhankelijk van het economisch voordeel dat de boer of tuinder zelf aan de investering heeft.

Financieel profijt

Broeze: 'Bij drainage mag je verwachten dat de ondernemer hogere opbrengsten realiseert. Dan heeft hij er financieel profijt van. Bij de aanleg van een spoelplaats voor een veldspuit is dat financiële voordeel er niet, maar het levert een belangrijke bijdrage aan schoon water.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  32° / 15°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
Meer weer