Tunnelmol+houdt+ventilatiekanaal+schoon
Nieuws
© Eigen Foto

Tunnelmol houdt ventilatiekanaal schoon

Johan de Wilt uit Barger-Compascuum gaat sinds kort op pad met een Tunnelmol. De eerste opdrachten om ventilatiekanalen leeg te scheppen, zijn binnen.

Elke akkerbouwer kent het wel: zand valt van aardappelen, uien en wortelen en komt in de ventilatiekanalen terecht. Om de luchttoevoer zo weinig mogelijk te hinderen, is het nodig om de ventilatiekanalen schoon te maken. Een moeizaam en vies klusje.

De Tunnelmol is een Nederlandse vinding die vooral in het zuiden van het land wordt toegepast. De Tunnelmol kan zand en modder wegscheppen als een kanaal minimaal 40 centimeter hoog is. Vanaf de roosteropening is het vervolgens af te voeren.

Krachtstroom

Volgens De Wilt van handelsonderneming De Wigro is een schuur met 600 à 700 ton in een dag klaar. Daarbij is hulp van de boer voor afvoer van zand welkom. De Tunnelmol werkt op vier- en vijfaderige krachtstroom. De Wilt bedient het apparaat op afstand. De meeste klussen kan De Wilt alleen af, maar bij grote of meerdere schuren komt een Brabantse collega helpen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  70 %
Meer weer