Opnieuw uitbreiding areaal eiwitgewassen

Het areaal eiwithoudende gewassen in Nederland kwam in 2018 uit op 9.000 hectare, 38 procent meer dan in 2008. Toen bedroeg het areaal 5.600 hectare.

Opnieuw+uitbreiding+areaal+eiwitgewassen
© Koos van der Spek

Alle eiwithoudende gewassen nemen in omvang toe. Het oppervlakte van het meest geteelde eiwithoudende gewas, luzerne, is de laatste jaren echter nauwelijks gegroeid. Dat meldt CBS op basis van de landbouwtelling.

Eiwithoudende gewassen worden geteeld voor menselijke consumptie, als diervoeder of als groenbemester. Gewassen als luzerne, sojabonen, lupinen, veldbonen en voedererwten maken ongeveer 0,5 procent uit van het totale landbouwareaal.

Luzerne

Van de eiwitgewassen is luzerne veruit het belangrijkste. In 2018 besloeg het areaal 7.600 hectare. Dat was vrijwel gelijk aan 2017. In 2018 werd luzerne op 1.060 landbouwbedrijven geteeld. Luzerne wordt wereldwijd verbouwd als veevoer en als groenbemester.

De arealen veld- en sojabonen en lupine werden in 2018 opnieuw groter. De oppervlakte veldbonen was in 2018 met 140 hectare gegroeid naar 710 hectare, een toename van 19,3 procent in een jaar. Het areaal sojabonen groeide van 450 hectare in 2017 naar 540 hectare in 2018. Het areaal lupine nam met 5 procent toe.

Soja en lupine

Sojabonen en lupinebonen worden vooral geteeld als grondstof voor diervoeders, maar ook voor menselijke consumptie. Zo wordt lupine gebruikt als grondstof voor vleesvervangers. Veldbonen en voedererwten worden geteeld als voedergewassen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer