Nieuwe+eiwitnorm+maakt+melkveehouder+scherper
Achtergrond
© Frank Uijlenbroek

Nieuwe eiwitnorm maakt melkveehouder scherper

'Het grootste voordeel van een norm op eiwit van eigen grond is dat je als melkveehouder scherper wordt op wat en hoe je voert en bemest', stelt melkveehouder Teun Wolbink uit Rheezerveen.

De zeventig melkkoeien van Wolbink lopen, op opnieuw een warme zomerdag, aan het einde van de ochtend al weer grotendeels terug naar de stal. De dieren kunnen van 's ochtends vroeg tot in de avonduren via de selectiepoort naar het weidegras. 'Dat was natuurlijk een uitdaging in dit droge seizoen', stelt Wolbink die in vof met zijn vrouw Henny het bedrijf runt met hulp van zijn vader en kinderen.

'Het jaar 2018 is een mooi testjaar voor het werken aan een eiwitnorm. Duidelijk is dat we veel minder goed uitkomen dan de afgelopen jaren. Beter is om de norm van 65 procent eiwit van eigen grond cumulatief te middelen over drie jaren.'

Grondgebondenheidseis

De ondernemer doelt op de grondgebondenheidseis die in 2025 ingaat. Zijn melkfabriek Bel Leerdammer startte daarop vorig jaar een netwerkgroep onder de noemer 'Eiwit van eigen Land' en hij sloot zich onlangs daarbij aan. 'Zo'n nieuwe norm zet je op scherp. Je kunt altijd wat van je collega's leren en dat heb ik ook al gedaan.'

Vanwege de droogte is 2018 een mooi testjaar

Teun Wolbink, melkveehouder in Rheezerveen

Zo stelt Wolbink de les te voelen dat veel gras winnen van hoge kwaliteit altijd loont. 'Dat wordt in een droge zomer als deze wel duidelijk.'

Verder houdt het bedrijf nog maar dertig stuks jongvee vanwege het fosfaatreductieplan. 'Dat pakt voor de eiwitnorm en saldotechnisch goed uit.'

Klaver

Daarnaast zet de ondernemer in op klaver in zijn graslandpercelen. 'Ik bemest graspercelen nu met 150 kilo zuivere stikstof uit kunstmest met daarbij voor de eerste snede 25 kuub drijfmest en later nog twee keer 20 kuub. Een nieuw ingezaaid perceel klaver doet het hartstikke goed en heeft louter 100 kilo zuiver stikstof toegediend gekregen. Daarmee bespaar je op kosten en aangevoerd stikstof', zegt hij.

'De komende jaren vernieuw ik daarom alle graspercelen of laat die doorzaaien met een mengsel gras en 4 kilo witte klaver of 6 kilo rode klaver. Wit voor weidepercelen en rood voor maaipercelen.'

Ook tijdens het maaien en voeren wil Wolbink meer eiwit uit gras benutten. Daarom maaide hij de eer-ste en tweede snede eerder en korter. 'De opbrengst is lager, maar bevat meer eiwit. Tenminste, daar reken ik op. Analyses heb ik nog niet.'

Extra kuilgras

De melkveehouder overwoog in de herfst stalvoedering toe te passen, maar kiest waarschijnlijk toch voor het oogsten van extra kuilgras. 'Door de droogte wonnen we in totaal slechts 6.000 kilo droge stof per hectare aan graskuil.'

Wolbink voert zijn melkkoeien een rantsoen dat gemiddeld uit 150 gram ruw eiwit bestaat. Dat volstaat volgens hem in een mengsel van 40 procent graskuil, 40 procent mais en 20 procent voederbieten. De koeien produceren gemiddeld 9.200 kilo melk met 4,50 vet en 3,65 procent eiwit. Ze krijgen 21 kilo krachtvoer per 100 kilo melk.

Tarwe en brok

'In het netwerk hameren we erop dat energie bijvoeren beter werkt dan eiwit. Wij telen zelf tarwe en via de krachtvoerboxen voeren we dat naast brok. Dat werkt goed en zeker beter dan de sojagift opvoeren. Per 1 januari lever ik gmo-vrije VLOG-melk en wordt het een uitdaging om een minimum aan eiwit van buiten het bedrijf aan te voeren.'

De melkveehouder scoorde in 2016 op het nieuwe kengetal eiwit van eigen grond 62 procent. Daarmee haalt hij nog net niet de norm. In 2017 verwacht hij een vergelijkbaar percentage en in 2018 mogelijk iets lager door de droogte.

Leerjaren

'Dit zijn leerjaren. Doordat ik er meer mee bezig ben, helpt het vast en zeker om het saldo te verbeteren. Liever had ik een simpele gve-norm per hectare gehad, maar nu de grondgebondenheidsnorm er komt, werk ik ernaartoe en maak ik er het beste van.'

'Mengkuil werkt goed en eenvoudig'
Teun Wolbink uit Rheezerveen runt twee bedrijven die bij elkaar liggen en volledig samenwerken. Het gaat om een melkveetak waar 40 hectare grond bij hoort, waaronder 33 hectare grasland, en een tak met 550 witvleeskalveren waar ruim 30 hectare grond bij hoort. Behalve gras verbouwt het bedrijf 25 hectare mais, 3 hectare veldbonen, 6 hectare voederbieten en 4 hectare tarwe voor het melkvee en de vleeskalveren.
Het basisrantsoen voor de melkkoeien wordt verstrekt via een Weelink-voerhek. Elk jaar, gelijktijdig met de maisoogst, maakt Wolbink een mengkuil voor het hele jaar. 'Die werkt goed en eenvoudig. De voersnelheid is hoog genoeg. Van broei hebben we geen last.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -3°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 4°
  10 %
Meer weer