Ahold+Delhaize+verviervoudigt+winst
Nieuws
© Albert Heijn

Ahold Delhaize verviervoudigt winst

Ahold Delhaize heeft zijn winst in het vierde kwartaal ruimschoots verdrievoudigd. Het nettoresultaat kwam uit op 744 miljoen euro tegenover 178 miljoen euro een jaar eerder.

Het resultaat werd vorig jaar nog gedrukt door eenmalige financieringskosten van bijna een half miljard euro. Dit jaar profiteert het concern van gunstige belastingmaatregelen in België en de Verenigde Staten en sterke online verkopen en sterke resultaten in Nederland.

De omzet van de supermarktgroep daalde in het vierde kwartaal met 3,6 procent naar 1 5,76 euro. Dit was mede te wijten aan ongunstige wisselkoersen die een negatief effect hadden op de Amerikaanse resultaten.

Aanbiedingen

In Nederland bedroegen de verkopen – bij AH, Etos, Gall & Gall en Bol.com - in het vierde kwartaal 3,67 miljard euro, een plus van 5,8 procent. Aanbiedingen en de online supermarkt van Albert Heijn droegen bij aan deze groei. Het operationeel resultaat steeg met 23,7 procent naar 167 miljoen euro.

De operationele marge van Ahold in Nederland kwam in het vierde kwartaal uit op 4,7 procent, 0,2 procentpunt lager dan in dezelfde periode in 2016. Zonder Bol.com komt de marge 5,2 procent.

Opvolging

Het supermarktconcern is ontevreden over de ontwikkelingen bij de Belgische Delhaize-winkels. Momenteel wordt er gewerkt aan een plan om de keten uit het slob te trekken. Er zal vooral gesleuteld worden aan het prijsimago van Delhaize.

Ahold Delhaize deed geen mededelingen over de opvolging van topman Dick Boer. De Belgische krant De Standaard meldde deze week dat voormalig Delhaize-topman en huidig vice-ceo Frans Muller de toppositie zou overnemen. Boer zou dan voorzitter worden van de raad van commissarissen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer