Meer+melk+en+dure+koeien+begin+2019
Marktcijfers
© Dirk Hol

Meer melk en dure koeien begin 2019

Aan het begin van het nieuwe fosfaatquotumjaar is de melkaanvoer terug op het niveau van een halfjaar geleden. De prijs van melkvee is fors gestegen, naar 1.300-1.500 euro voor hoogproductieve dieren.


RVO meldt dat de melkaanvoer in januari 1,167 miljoen ton bedroeg. Vergeleken met januari 2018 een daling van 5,1 procent, maar vergeleken met december een stijging van 3,3 procent. In december registreerde RVO 1,13 miljoen ton melkaanvoer.

In juli vorig jaar kwam de maandelijkse melkaanvoer landelijk voor het laatst hoger uit dan afgelopen maand. Vooral in oktober en november 2018 zakte de melkaanvoer fors ten opzichte van de maanden er voor.

Hoogproductief vee duur

In dezelfde periode zette een aanzienlijke stijging in van de prijs van melkvee. 'Er is vraag naar vaarzen die nog niet zo lang geleden zijn afgekalfd, met name voor de binnenlandse markt', stelt veehandelaar Derk Jan Kuenen uit Doetinchem, die namens Vee & Logistiek een toelichting geeft. 'Goede verse vaarzen zijn zeer goed te verkopen tussen 1.300 en 1.500 euro. Vorig jaar is er immers veel jongvee vertrokken naar buitenland door de fosfaatregelgeving. Boeren hebben beperkt jongvee aangehouden. Nu komen ze erachter dat ze toch krap in het jongvee zitten.'

Ook is de vaarzenimport vanuit Duitsland behoorlijk toegenomen. Daar is aanbod genoeg, mede vanwege de krappe ruwvoersituatie. Kuenen: 'Vers afgekalfde vaarzen kosten, afhankelijk van de kwaliteit, 1.200 tot 2.000 euro.'

Verder doorrijden

Veeveiling-en KI-organisatie RUW in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen meldt een gemiddelde prijs van 1.700 euro, een prijsniveau waarop dit segment zich overigens al sinds oktober vorig jaar bevindt.

Veehandelsorganisatie Hunland in het Gelderse Westendorp raadt veehouders aan zich niet te veel op de Duitse veeveilingen net over de grens te richten. 'Als je 100 kilometer doorrijdt, kun je voor veel lagere prijzen zaken doen in Holstein-vee', zegt vertegenwoordiger Johan van der Heiden.

Lactatiestadium bepalend

Het lactatiestadium is bepalend voor de prijs. 'Oudmelkte koeien die drachtig zijn, kun je nog steeds voor 1.000 euro kopen', aldus Van der Heiden. Hij maakt ook onderscheid in aanbod dat ontstaat door bedrijfsbeëindiging en overtallig vee dat wordt aangeboden. Grote koppels vee door bedrijfsbeëindiging worden vooral vanuit Denemarken aangeboden. Tegelijkertijd zijn er ook in Nederland voortdurend stoppers in de sector.

Volgens Van der Heiden zal het melkvee niet veel duurder meer worden. 'Mede door de prijsdaling van fosfaatrechten is er in januari meer vraag ontstaan. Maar veehouders weten dat ze ook dit jaar rekening moeten houden met het fosfaatrechtenstelsel. Er wordt nu al weer volop gerekend. Dat blijkt ook uit de slachtcijfers van RVO.'

Gezondheidsstatus

De gezondheidsstatus van melkvee speelt ook een belangrijke rol bij de prijsvorming van melkvee. Daardoor komt er vanuit Zuid- en Midden-Duitsland extra aanbod van vee dat tegen blauwtong is geënt. Dat kan niet meer naar Rusland worden geëxporteerd, maar in Nederland is blauwtongvaccinatie geen probleem, volgens Van der Heiden.

Bloedonderzoek naar blauwtong, waardoor de kostprijs stijgt, is niet nodig. Dat geldt wel voor paratuberculose, BVD en IBR, uitgezonderd die bedrijven die over de hoogste gezondheidsstatus beschikken.

Export neemt af

De vaarzenexport naar verre bestemmingen vanuit Nederland is drastisch afgenomen door de fosfaatregelgeving. Rusland vraagt vooral kortdrachtige fokvaarzen, constateert Vee & Logistiek.

Op dit moment gaan er ook langer dragende vaarzen naar Koeweit en Pakistan. Exportvaarzen brengen 1.000 tot 1.250 euro op, afhankelijk van het drachtstadium.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  3° / 1°
  90 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  13° / 4°
  50 %
Meer weer