Bond+Friese+Vogelwachten+luidt+noodklok+over+steenmarter
Nieuws
© Eigen Foto

Bond Friese Vogelwachten luidt noodklok over steenmarter

De Bond Friese Vogelwachten (BFVW) wil dat steenmarters in alle weidevogelgebieden in Friesland worden aangepakt. Volgens de BFVW is het aantal predatiegevallen in 2018 door de steenmarter bijna verdubbeld ten opzichte van 2017.

De steenmarter is daarmee opgeklommen naar een plek in de top 3 van predatoren, stelt BFVW.

In een brief aan gedeputeerde Johannes Kramer roept de bond op haast te maken met het uitbrengen van een rapport naar de relatie tussen de steenmarter en het broedsucces van weidevogels.

'Als je kijkt naar het slachtveld onder de eieren en kuikens van weidevogels moet je je afvragen of de beschermde status van de steenmarter nog wel verantwoord is', stelt BFVW-voorzitter Rendert Algra. Volgens hem is het de hoogste tijd voor de provincie om maatregelen te nemen als het provinciaal rapport aansluit bij de onderzoeksresultaten van de BFVW.

'De steenmarter is de afgelopen jaren een predator van belang geworden voor de weidevogels in Friesland. In de ranglijst van rovers van eieren is deze marterachtige opgeschoven van een plaats in de middenmoot naar een plaats in de top drie in zes van de zeven gebieden van de agrarische collectieven. '

De veldgegevens, verzameld door nazorgers van de BFVW zijn de afgelopen maanden uitgewerkt en vergeleken door Anne van der Aa, studente Diermanagement aan het Van Hall Larenstein en stagiaire bij de BFVW.

In Aldeboarn doet de provincie een proef met de aanpak van steenmarters.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  80 %
Meer weer