'Toptuinders zoeken elkaar op in de Noordkop'

Glastuinder Petra Barendse verkaste ruim tien jaar geleden met haar man Léon van Poeldijk naar AgriportA7 in Middenmeer. Hun paprikabedrijf groeide naar ruim 30 hectare. Inmiddels is ze verantwoordelijk voor de bedrijfsexcursies in het glastuinbouwgebied.

%27Toptuinders+zoeken+elkaar+op+in+de+Noordkop%27
© niels de vries

Wat doen jullie aan samenwerking op AgriportA7?

'Vanaf het begin is er sprake van saamhorigheid. Het voelde hier gelijk goed. Er zijn meer Westlanders gekomen. Zo heeft zich hier een vooruitstrevende groep van toptuinders gevormd. We hebben de ruimte in de Noordkop, maar zoeken elkaar ook op. Ook om de krachten te bundelen en gezamenlijk naar buiten te treden, bijvoorbeeld met burgerexcursies of buitenlandse delegaties.'

Achter de schermen wordt hard gewerkt om dit gebied nog beter op de kaart te zetten, deze streek straalt trots uit

Petra Barendse, glastuinder en excursieleider op AgriportA7

Welke invloed heeft Greenport daarop?

'Greenport is een belangrijke verbindende factor die ondernemers stimuleert om elkaar te ontmoeten en samenwerking te zoeken. Ook met overheden, onderzoek en onderwijs zijn er korte lijnen. Dat betekent meer bekendheid voor onze sector. Dat is belangrijk, zeker om nieuwe talenten aan te trekken.

'Met de scholen hebben we een goede wisselwerking. Wij laten met goede stageplaatsen zien wat we te bieden hebben, terwijl we op de scholen met onze bijdragen proberen om lessen nog meer aan te laten sluiten bij de dagelijkse praktijk.'

Innovatie is een speerpunt van de Greenport. Wat merken jullie daarvan?

'AgriportA7 heeft zes putten om alle kassen van aardwarmte te voorzien. Dat soort technologische hoogstandjes zijn niet alleen goed voor de duurzaamheid, maar maken dit gebied ook aantrekkelijk voor potentiële medewerkers.

Lees ook: Greenport NHN viert succesvolle clustering

'Voedsel, groen en klimaat zijn hot, of eigenlijk cool. We merken dat we de drempel hebben verlaagd om jongeren daarin verder mee te nemen. Dat is goed om in de toekomst voldoende goede en gemotiveerde arbeidskrachten te werven. Ons motto: het is stoer to be a boer.'

Hoe is het contact met de andere twee o's: onderwijs en overheden?

'Achter de schermen wordt hard gewerkt om dit gebied nog beter op de kaart te zetten. Dat is niet iets geheimzinnigs, want het is duidelijk voelbaar. Deze streek straalt trots uit. Door samen te werken met andere branches, steken we veel van elkaar op. En samen staan we sterker.'

Wat kan er nog beter?

'Er zijn altijd dingen voor verbetering vatbaar. Als ondernemers zijn we daar zelf ook voortdurend naar op zoek. Het mooie is dat de neuzen hier dezelfde kant op staan. Dat vergroot de kans op vooruitgang.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer