Greenport NHN viert succesvolle clustering

'Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.' Met die conclusie blikte Greenport Noord-Holland Noord terug op de eigen conferentie begin deze maand in het AFAS-stadion in Alkmaar. Het was de tiende editie en dat werd gevierd: de clustering van groene bedrijvigheid in de Noordkop. De conclusie vat volgens bestuursvoorzitter Rien van Tilburg perfect samen waar het bij de Greenport NHN om draait.

Greenport+NHN+viert+succesvolle+clustering
© Bert Hartman

Tien jaar geleden bundelden ondernemers, overheden en onderwijs boven Alkmaar hun krachten in Agriboard. Van Tilburg herinnert het zich nog goed. 'Het veelzijdige agrarische gebied van Noord-Holland Noord stond eigenlijk nergens op de kaart. Het was volledig onbekend. Zodoende hadden we weinig tot niks te bieden in de lobby richting Den Haag en Brussel.'

De vertegenwoordiging die er was, opereerde behoorlijk versplinterd, merkt Van Tilburg op. 'Er werd niet met één mond vanuit de regio gepraat. Dat was de aanleiding voor de oprichting van Agriboard. Plus de groeiende behoefte om samen te werken en krachtiger naar buiten te treden en zo samen meer te bereiken. Die aanpak werkt, zo is de afgelopen tien jaar wel gebleken.'

Erkenning

Belangrijk moment was de erkenning door het kabinet in 2012 met de officiële Greenport-status. 'We zijn de tweede Greenport naast Aalsmeer in Noord-Holland en de zesde in Nederland. En tegelijkertijd ook de meest veelzijdige, met een breed spectrum aan sectoren: van de melkveehouderij tot de glastuinbouw en van de vollegrondsgroente tot de bollenteelt', stelt Van Tilburg enthousiast vast.

Deze aanpak werkt, zo is de afgelopen tien jaar wel gebleken

Rien van Tilburg, bestuursvoorzitter Greenport Noord-Holland Noord

'Plus een sterk blok in de zaadveredeling, gebundeld in Seed Valley. Dat alles bepaalt de economische kracht van deze regio', vervolgt de bestuursvoorzitter.

Innovatie is een van de meest in het oog springende thema's van de Greenport, vindt Van Tilburg. 'We zijn de afgelopen tien jaar voor meer dan 17 miljoen euro aan gesubsidieerde projecten gestart, met groepen bedrijven in samenwerking met onderzoeksinstellingen als Proeftuin Zwaagdijk, maar ook met Wageningen en de hbo- en wo-instellingen.'

Kennisuitwisseling

De lijnen zijn kort. 'Onze rol is: de juiste partijen aan elkaar verbinden. Maar ook om uitwisseling van kennis tussen sectoren te stimuleren. Dat faciliteren we. Daarna is het aan de ondernemers en onderzoekers om daar praktisch en technisch voordeel uit te halen.'

Van Tilburg ziet het als een groot voordeel dat Noord-Holland Noord een geografisch afgebakende regio is. 'Omsloten door water en van onderen gedekt door Amsterdam, kennen we elkaar van oudsher en weten we elkaar te vinden. Er zit hier enorm veel energie in de regio.'

Hij vervolgt: 'Er zijn goede ondernemers met de Noord-Hollandse mentaliteit: nuchter en hardwerkend. Dat, plus een provincie die er via gedeputeerde Jaap Bond vol voor gaat, maakt dat we in de regio grote stappen kunnen zetten.'


Donkergroen

Van Tilburg is een tuinderszoon uit Berkel en Rodenrijs. Zijn vader teelde tomaten en later gerbera's. 'Dat is een flinke tijd geleden, maar het kleurt me nog steeds donkergroen', zegt hij. Ook als voorzitter van College van Bestuur van het Clusius College. Vanuit die hoedanigheid onderhoudt hij ook veel contacten met het bedrijfsleven.

'Een andere belangrijke portefeuille in de Greenport is de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Daar werken we elke dag aan. Met het AOC, maar ook met andere onderwijsinstellingen binnen en buiten de regio.'

De Greenport speelt een belangrijke rol in de profilering van de sector. 'Ons imago is goed. Dat is belangrijk om nieuwe talenten te interesseren voor de land- en tuinbouw. Noord-Holland Noord is een krimpregio. We kunnen niet alleen mikken op de boerenzonen en tuindersdochters, maar moeten ook andere groepen jongeren aanboren', zegt Van Tilburg.

Aantrekkelijk voor jongeren

'Omdat er zoveel gebeurt in de sector, zowel maatschappelijk als innovatief, zijn we aantrekkelijk voor scholieren en studenten. Met leuke stages, aansprekende praktijkopdrachten en uiteindelijk ook een goed perspectief op een mooie baan. Want er is hier werk genoeg.'

Over wat er de komende jaren op stapel staat, zegt Van Tilburg: 'We zijn op de goede weg en trekken daarom de ingezette lijn door. Voeding en gezondheid winnen toch steeds aan relevantie. Kijk naar de dagelijkse actualiteit met gezonde en veilige voeding, het klimaat, energievraagstukken en biodiversiteit. Op al die vlakken levert de agribusiness een wezenlijke bijdrage.'

Om die rol nog prominenter te maken, is het volgens Van Tilburg zaak dat ook het 'ondernemerspeloton' wordt meegenomen. 'Tot nu toe hebben we ons vooral op de koplopers gericht. Nu willen we ook de rest er meer bij betrekken. Dat is een doel voor de komende jaren. Ook de volgers moeten worden vertegenwoordigd, om nog meer effect te behalen.'

Conferentie toont gegroeid zelfbewustzijn Noordkop
Bestuursvoorzitter Rien van Tilburg van Greenport NHN bespeurde een gevoel van saamhorigheid tijdens de conferentie, waar de naderende brexit een van de thema's was. 'Voor velen een wake-upcall dat we ons goed moeten voorbereiden.' Dat is volgens Van Tilburg lastig, aangezien het nu nog volslagen onduidelijk is welke kant het opgaat. 'Maar ik merkte ook iets van meer zelfbewustzijn. Dat we hier samen hoe dan ook sterker uitkomen dan wanneer iedereen daar individueel op zou reageren. Ik proefde vertrouwen dat we ook die hobbel kunnen nemen. Ik denk dat het een perfect voorbeeld is voor hetgeen de Greenport voor de regio betekent.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer