Mechanisatiebranche+goed+voor+5%2C5+miljard+euro+omzet
Nieuws
© Han Reindsen

Mechanisatiebranche goed voor 5,5 miljard euro omzet

De bruto-omzet van leveranciers van machines en techniek aan boeren, loonwerkers, groenbeheerders en agrologistiek groeide in 2018 tot 5,5 miljard euro. Dat is een stijging van 15 procent ten opzichte van 2015.

De grootste toename komt voor rekening van de export van landbouwmachines met een waarde van 1,3 miljard euro (was 1 miljard euro in 2015). De cijfers werden bekendgemaakt op de jaarvergadering van brancheorganisatie Fedecom. De ondernemers in de branche zijn over het algemeen tevreden over de resultaten in 2018.

Uit marktstatistieken en cijferonderzoek van Fedecom blijkt dat alle segmenten/afdelingen (veehouderijtechniek, landbouwtechniek, tuinbouwtechniek, groentechniek en intern transport) de afgelopen drie jaren economische groei realiseerden. Gemiddeld bedroeg deze groei in de genoemde periode 15 procent. De segmenten Groentechniek en Intern Transport lopen voorop qua groei, parallel aan de algemene economische conjunctuur.

Regelgeving

Veehouderijtechniek en landbouwtechniek vertonen een grilliger beeld en zijn sterk (mede) afhankelijk van de (on)duidelijkheid op het gebied van regelgeving, zoals de fosfaatregulering, mestregelgeving en het gewasbeschermingsmiddelenbeleid.

Uitblijvende duidelijkheid in de regelgeving voor land- en tuinbouw remt de investeringslust in nieuwe machines en technieken enigszins doordat boeren afwachten teneinde het beste (en het voordeligste) aan de nieuwe regelgevingen te kunnen voldoen.

Werkgelegenheid

De branche verschaft werkgelegenheid aan ruim zestienduizend mensen. De groei van de branche wordt belemmerd door een tekort aan vakbekwame technici en medewerkers. Fedecom schat het aantal vacatures in de branche op ongeveer duizend. De instroom van jong technisch talent blijft achter en de zij-instroom van ervaren personeel stagneert al enige tijd.

Fedecom grijpt dit gegeven aan om een aantal initiatieven te nemen:
- Het flexibeler maken van de inzetbaarheid van huidige medewerkers in de branche zodat via duurzame inzetbaarheid een beter uitgebalanceerde bezetting in het bedrijf ontstaat.
- Daarnaast zet Fedecom zich samen met het onderwijsveld en andere brancheorganisaties in om de reputatie van de branche als aantrekkelijke werkgever te versterken.
- In een recent opgericht platform en merk TIM (Tech In Motion) worden opleidings- en trainingsprogramma's voor techniek in agro, groen en infrastructuur als innovatief, modern en persoonlijk neergezet. Daarmee wordt stevig ingezet om jonge mensen aan te trekken voor de branche.

Vakcompetenties

Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland onderstreepte tijdens de jaarvergadering het belang van deze initiatieven en deed een stevig beroep op de overheid en politiek om 'onderwijs beter te richten op vakcompetenties van jonge mensen en zij-instromers die de ondernemers in Nederland zo hard nodig hebben'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer