Frysl%C3%A2n+voert+toch+geitenstop+in
Nieuws
© Twan Wiermans

Fryslân voert toch geitenstop in

Provincie Fryslân heeft donderdagochtend een voorlopige stop op uitbreiding en nieuwvestiging van geitenhouderijen ingevoerd. Dat gebeurde op advies van GGD Fryslân. Friesland is de negende provincie waar een geitenstop geldt.

In december nog werd een motie van Partij voor de Dieren voor een stop op de geitenhouderij van tafel geschoven, nadat gedeputeerde Johannes Kramer aangaf dat de run op andere provincies meevalt. 'Een beperking gaat mij echt te ver. Over dit soort zaken moet je eerst met boeren praten. Het gaat wel om familiebedrijven. Dit gaat wat te ruig', zei hij

Dat de provincie nu wel een geitenstop invoert, heeft te maken met het advies van de GGD. 'Dat is zwaarwegend. Het gaat om volksgezondheid. Het voorbereidingsbesluit geeft de provincie de mogelijkheid om goed te bekijken wat er aan de hand is.'

Waterbedeffect

Met de stop wil de provincie bovendien een waterbedeffect voorkomen, waarbij geitenhouders uit andere provincies naar Friesland komen. Hoeveel bedrijven er daadwerkelijk naar Friesland zijn gekomen vanwege een stop in andere provincies, kon Kramer niet zeggen. 'We hebben een vermoeden. Het gaat niet met honderden. Maar we zien wel dat het aantal bedrijven en geiten toeneemt in de provincie. Dat is meer toegenomen dan dat we dachten.'

Het aantal melkgeiten in Friesland nam vorig jaar met 18 procent toe naar 16.544 melkgeiten. Tussen 2017 en 2018 steeg het totale aantal geiten in Friesland met ruim 3.000 naar 23.526 geiten. Het ging om 63 bedrijven, in 2017 waren dat er 44. Friesland heeft 3,9 procent van het totaalaantal geiten in Nederland.

Lees ook: Geen bouwstop Friese geitenhouderijen

Voorzorg

GGD Fryslân adviseert 'vanwege de ernst van de gevonden gezondheidseffecten bij omwonenden van geitenhouderijen en het lopende onderzoek naar de oorzaak daarvan' uit voorzorg maatregelen te nemen.

'Wetenschappelijk onderzoek laat herhaaldelijk zien dat omwonenden van geitenhouderijen een verhoogde kans hebben op een longontsteking. Dat is een ernstige aandoening. Een op de vier mensen met longontsteking wordt in het ziekenhuis opgenomen', zei De Meer van GGD Fryslân.

Vervolgonderzoek

Om de oorzaak hiervan te onderzoeken is op verzoek van het ministerie van VWS en LNV een vervolgonderzoek gestart. De afronding van dit onderzoek is in 2021. Dit najaar wordt een tussenrapportage verwacht.

Het advies van de GGD houdt concreet in een verbod op nieuwvestiging en uitbreiding van bedrijven die binnen een straal van 2 kilometer van gevoelige bestemmingen als woningen liggen. Omdat in Friesland nagenoeg geen gebieden zijn waar binnen een straal van 2 kilometer geen bebouwing is, kiest de provincie uit voorzorg voor een stop voor de hele provincie

Forse impact

De Meer sprak van een 'forse impact' op de ruimtelijke planning en bedrijfsmatige planning. 'Maar we gaan niet over één nacht ijs met ons advies.'

Provinciale Staten namen maandag in een besloten vergadering het voorbereidingsbesluit om de geitenhouderij op slot te kunnen zetten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  30 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer