Soepel+aflammeren+op+De+Vreugdehoeve
© Nieuwe Oogst

Soepel aflammeren op De Vreugdehoeve

Het aflammerseizoen op De Vreugdehoeve in Zwolle is in volle gang. 'Dat loopt soepel en boven verwachting', geven Herman en Marianne van Assen aan.

Het echtpaar runt een biologisch (zuivel)bedrijf met 250 melkschapen bij de Vreugderijkerwaard in Zwolle. Door een dijkverlegging van de IJssel, vanwege project Ruimte voor de Rivier, verhuisden ze afgelopen jaar naar een locatie zo’n 800 meter stroomafwaarts.

In het eerste aflammerseizoen daar hebben Herman en Marianne niks te klagen. 'Er zijn geen problemen. Het zijn mooie lammeren en goed aan de melk.'

Vrieskou

De vrieskou van de afgelopen weken vormde voor Van Assen geen spelbreker. 'De schermen van onze serrestal waren naar beneden. In de potstal bleef de strolaag bovendien goed op temperatuur. Die onderlaag broeit altijd iets', geeft de boer aan.

Naast deze stalkeuze en inrichting roemt hij ook het Fries Melkschaap. 'Met dit ras heb je geen narigheid. Het zijn ruime schapen, maar dat is voor ons natuurlijk een leuke bijkomstigheid. Het belangrijkste is dat ze melkrijk zijn.'

Nachtrust

De nachtrust is voor Herman en Marianne tijdens de aflammerperiode niet in het geding. 'Bij ons lammeren de schapen normaal gesproken vanaf 6 uur af.'

Dat komt door hetzelfde ritme dat het echtpaar al dertien jaar hanteert. ‘Het licht gaat om 23 uur uit en om 6 uur weer aan. In die tijd slapen de schapen’, verduidelijkt Marianne.

Feestje

De teller bij De Vreugdehoeve staat dit seizoen inmiddels op honderd geboortes, vertelt ze. ‘Dat wordt morgen vanaf 13.30 uur gevierd met een feestje. Wij vinden het belangrijk ons naar buiten te tonen. Niet alleen voor de directe buren, maar voor iedereen.'

Weer

 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
 • Woensdag
  16° / 7°
  50 %
Meer weer