Veertien dagen voor aflammeren schapen scheren

Schapenhouders die hun dieren in de winter willen scheren, doen er goed aan om dit ongeveer veertien dagen voor het aflammeren te doen.

Veertien+dagen+voor+aflammeren+schapen+scheren
© Persbureau Noordoost

Dat schrijft schapendokter Frank Glorie op zijn website. Een ooi die korter dan twee weken voor het aflammeren wordt geschoren, heeft grotere kans op slepende melkziekte. Vanwege deze aandoening is het volgens Glorie ook niet verstandig om het scheren te combineren met andere handelingen.

Warmte afgeven

Winterscheren heeft volgens de Schapendokter een aantal voordelen. Hoogdrachtige ooien kunnen hun warmte beter afgeven, er is meer ruimte in de stal en de schapenhouder heeft een beter zicht op de conditie van zijn ooien.

'Daarnaast is het beter zichtbaar wanneer ooien gaan werpen en is er meer hygiëne rond het lammeren. Verder kunnen pasgeboren lammeren de uier makkelijker vinden en is de kans op myiasis in het voorjaar bij een kortgeschoren vacht minder groot', aldus Glorie.

'Werk geduldig'

Hij adviseert om Texelaars het eerste jaar niet te scheren. 'Door de verbeterde voeropname na het scheren kunnen de lammeren zwaar worden en voor problemen zorgen tijdens de geboorte.'

Het opdrijven, scheren en intensieve contact met mensen kan volgens Glorie erg stressvol zijn voor de schapen. 'Werk daarom rustig en geduldig. Zorg verder voor genoeg ruimte, een schone ondergrond en een degelijk scheerapparaat met scherpe messen. Dit verminderd stress bij de schapen en de kans op wondjes aan de huid word verkleint. Ook werkt het voor u zelf prettiger en veiliger.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer