Plant zorgt voor meer plezier op het werk

Dat planten in de werkomgeving leiden tot een groter welbevinden was al jaren een vermoeden. Wageningen Environmental Research heeft dat nu wetenschappelijk aangetoond. In aanwezigheid van planten melden medewerkers zich minder vaak ziek en voelen ze zich prettiger.

Plant+zorgt+voor+meer+plezier+op+het+werk
© Arjen Vos

Wageningen Environmental Research heeft vorige week op het congres 'Building Green, Smart and Healthy' van de Dutch Green Building Council in Den Haag de resultaten bekendgemaakt van een onderzoek naar de invloed van planten op het werk. Uit de bevindingen bleek dat planten in werkruimtes ervoor zorgen dat medewerkers zich prettiger voelen, tevredener zijn over hun functioneren en minder vaak ziek zijn.

De proeven vonden plaats op kantoorlocaties, waar is gekeken naar langetermijneffecten van beplanting. Het onderzoek moest eventuele positieve effecten wetenschappelijk aantonen en vervolgens bekijken of deze opwegen tegen de investering in planten. Met de gevonden resultaten kunnen hr-adviseurs en facility managers hun bedrijven wellicht overtuigen van de nut en noodzaak van planten.

Verrast

'We waren verrast door de afname van het aantal ziekmeldingen met 20 procent. We kunnen ons niet voorstellen dat dat alleen aan de planten te danken is', zegt onderzoeker Sjerp de Vries van Wageningen Environmental Research. 'Maar zelfs als we die uitkomst maar voor een derde meetellen, is er sprake van een positieve businesscase.'

Bij kantoren is groen nu nog vaak een sluitpost

Dewi Hartkamp, programmamanager bij Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN)

Overigens zijn niet alle verwachtingen van de onderzoekers uitgekomen. In de huiskamers van zorginstellingen vonden medewerkers de beplanting wel prettig, maar waren de positieve mentale effecten die in bedrijven zijn gevonden niet aantoonbaar. Ook vonden de onderzoekers bijvoorbeeld geen vermindering van stress, net zo min als een verbetering van het sociale klimaat.

NASA

Dewi Hartkamp, programmamanager bij Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN), ziet in de resultaten een bevestiging van het onderzoek dat in de jaren tachtig al door NASA is gedaan.

De meerwaarde is volgens Hartkamp dat er in de huidige studie ook mentale aspecten zijn meegenomen en niet alleen naar fysieke factoren is gekeken zoals de luchtzuiverende werking van planten en de invloed op de relatieve luchtvochtigheid. 'Het ontstressend effect van groen in een burn-outmaatschappij begint te landen', concludeert zij.

Media

De Vries en Hartkamp zijn blij dat de media de positieve resultaten op grote schaal hebben opgepikt. De Vries heeft drie live interviews gegeven en De Telegraaf en het AD hebben een artikel gepubliceerd. Hartkamp vindt het krachtig dat zelfs een radiostation als Qmusic het verhaal oppikt en aandacht aan de mentale 'geluksfactor' van groen besteedt.

'Dat sluit aan bij wat we beogen met het programma 'Vitale werkplekken' en onze website Natuurlijkwerkt.nl. Je ziet nu nog te vaak dat bij kantoren het interieur en groen sluitposten zijn. Werkplekinrichting met natuurlijke elementen en groen als integraal onderdeel in renovatie en nieuwbouw is echt de toekomst. Tot die tijd levert een plant op ieder bureau al rendement op, zoals het onderzoek heeft bewezen.'

Goed nieuws

De aandacht voor de positieve effecten van planten is goed nieuws voor de glastuinbouw. Dat zegt ook Marco van Leeuwen, brandmanager bij Air So Pure luchtzuiverende planten. 'De onderzoeksresultaten tonen aan wat we eigenlijk al wisten en daar zijn we blij mee.'

Hartkamp: 'Maar de markt zou niet leidend moeten zijn in het adviseren over kantoorbeplanting. Wij van wc-eend adviseren wc-eend is niet wat we willen. We hopen de gewenste spin-off naar de sector te bereiken door afzenderloos te communiceren over het wetenschappelijk gestaafde onderzoek.'

De Vries geeft aan dat het verrichte onderzoek weliswaar voor een deel is gefinancierd door de tuinbouwsector, maar dat het onafhankelijk is en Wageningen Environmental Research zelf geen belang heeft bij een bepaalde uitkomst. 'We zijn nu druk bezig met de voorbereidingen voor de publicatie van het onderzoeksrapport, waarin we ook de beperkingen nog eens zullen benoemen.'

Vervolgonderzoek

Om nog beter zicht te krijgen op de toegevoegde waarde van planten, zal binnen een of twee maanden een vervolgonderzoek starten. Daarin is het de bedoeling om de bevindingen verder te concretiseren en de onderzoeksomstandigheden te optimaliseren.

De Vries: 'Dat onderzoek zal ongeveer drie jaar duren. Het is vooral bedoeld om te kijken of de positieve effecten dan weer zo groot zijn en ook op de lange termijn blijven bestaan.'

Brein is geprogrammeerd voor groen, niet voor beton
Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) is een initiatief van Glastuinbouw Nederland en heeft voor de uitvoering een alliantie met het ministerie van LNV. SIGN streeft naar een vitale, duurzame en maatschappelijk gewaardeerde tuinbouwcluster in 2030. De stichting ondersteunt met partijen van binnen en buiten de sector de start van risicovolle innovatieve projecten. Daarmee wil SIGN de tuinbouwsector inspireren en in beweging brengen. De animatie op de website Natuurlijkwerkt.nl van SIGN legt uit dat het mensenbrein is geprogrammeerd voor groen. Het is onnatuurlijk als mensen zich dagelijks tussen vier betonnen muren opsluiten. Met een eenvoudige rekentool kunnen werknemers en werkgevers ruwweg nagaan wat de kosten en baten van groen zijn. Vervolgens kunnen bedrijven met een quickscan inzicht krijgen in hun specifieke situatie en mogelijkheden voor gezondere werkplekken in hun bedrijf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer