Laagje+poep%2C+laagje+stro
Column
© Ruud Ploeg

Laagje poep, laagje stro

Sinds maandag werkt Jurre alvast twee dagen per week op onze nieuwe boerderij in Weesp. Enerzijds om te onderzoeken of het er echt zo leuk is als we denken, anderzijds om enkele voorbereidingen te treffen voor onze verhuizing. Als we in het voorjaar met zijn vijven arriveren, is het namelijk wel zo fijn als de tijdelijke woonunit op de juiste plek staat.

Eerlijk gezegd dacht ik dat dat een kwestie van transporteren en neerzetten zou zijn, maar daarbij vergat ik de aanleg van gas, water en licht. In onze groepsapp had ik daarover wel berichtjes voorbij zien komen, maar deze waren zo technisch van aard dat ik was afgehaakt. Een kleine greep:

Boy: 'Moeten we een leiding richting de propaantank aanleggen of kan de unit worden verwarmd met een omkeerbare airco?'
Jurre: 'Het eerste. En hoe doen we het met de afvoer van toilet- en vuil water? Gaat dat naar de mestkelder in de stal?'
Boy: 'Dat kan. Maar makkelijker is het om een IBA (Individuele Behandeling Afvalwater) te bestellen. Al zijn wij zelf groot voorstander van een composttoilet: die hebben wij in huis. Durven jullie dat aan?'
Jurre: 'Jazeker, prima.'

Wacht even: composttoilet? Dat woord kende ik wel. Dat is een soort potstal voor mensen. Laagje poep, laagje stro. Totdat de bak vol is en over het land kan worden uitgestrooid. Een duurzame oplossing voor de verspilling van schoon drinkwater, maar enthousiasme voelde ik niet direct.

Alleen al de gedachte aan maden, pissebedden en spinnen onder mijn blote billen maakte me neurotisch

Hanna Hilhorst, zorgboerin in Echten

In de composthoop van mijn ouders krioelden vroeger allerlei beestjes en alleen al de gedachte aan maden, pissebedden en spinnen onder mijn blote billen maakte me neurotisch. Onterecht, volgens Boy. 'We zien nooit beestjes. En stinken doet het ook niet. Kom maar eens oefenen.'

Welja. Verder verheug ik me behoorlijk op Weesp. Zeker nu Jurre met zulke blije verhalen thuiskomt. 'Ik heb vandaag het transport voor onze unit geregeld: een trailer met gestuurde achteras. De onderbaan van puin ligt klaar, de nuts regelen we volgende week.'

Het zei me opnieuw allemaal niets, maar zijn opgetogen ogen spraken boekdelen.

Bekijk meer over:

Het leek toen zo normaal Multifunctionele landbouw
Oost tegen West Multifunctionele landbouw
Op de splitsing (3/3) Multifunctionele landbouw
Op de splitsing (2/3) Multifunctionele landbouw
Op de splitsing (1/3) Multifunctionele landbouw
Sporen in beton Multifunctionele landbouw
In de soep ermee Multifunctionele landbouw
Ook wij zijn geen superman Multifunctionele landbouw

Weer

 • Donderdag
  22° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  20 %
Meer weer
Zweem van mestgeur Biologische landbouw
Stil van Varkens