Het leek toen zo normaal

De verwachtingen van de kerstvakantie waren hooggespannen. Twee weken lang zouden we geen deelnemers op het erf ontvangen; vrij van taxiritjes, vergaderingen en onze begeleidersrol. Natuurlijk: het vee moest gewoon worden gemolken en verzorgd en ook de winkel bleef open, maar verder zouden we vrij zijn.

Het+leek+toen+zo+normaal
© Ruud Ploeg

Vrij om met de kinderen een dagje op stap te gaan, vrij om van hen te genieten. In onze agenda blokten we twee dagen waarop we met grote letters GEZIN schreven. De buurman zou die dagen melken. Wat voor leuks zouden we gaan doen? Schaatsen, naar de dierentuin of met de trein naar Amsterdam?

Eerst maar eens een ritje naar de supermarkt. Op dagen dat we aan het werk waren, kwamen we daar niet aan toe en voor het kerstdiner hadden we toch echt ijs en waxinelichtjes nodig. En als we er toch in de buurt waren, konden de kinderen meteen naar de kapper.

Vervolgens langs de apotheek – vier vijfde van ons gezin had snot – en omdat de jongste zoon ergens zijn knuffel was verloren, konden we via de kapper weer terug naar de supermarkt. Daar lag de vos nog naast het vriesvak.

Twee weken vakantie voor de deelnemers betekende helemaal geen vrij voor ons

Hanna Hilhorst, zorgboerin in Echten

Dat was de eerste vrije dag. Niet wat ik had gehoopt, maar gelukkig hadden we er nog één. Op de avond voor deze aanbrak, kroop ik tegen Jurre aan op de bank. 'Zullen we morgen met de kinderen naar Thialf gaan? Naar het zwembad, de bioscoop?'

Even bleef het stil. Toen klonk een zucht. 'Ik weet dat ik anders had beloofd, maar er ligt zoveel kantoorwerk op me te wachten. En de aftakas is kapot, de gevel van de schuur moet worden vernieuwd. Vind je het goed dat ik gewoon ga werken?'

Ik was niet eens verbaasd of boos. Eigenlijk ging het al jaren zo. Twee weken vakantie voor de deelnemers betekende helemaal geen vrij voor ons. Naïef dat ik dat telkens toch weer dacht of hoopte. Wel te verklaren: toen ik ooit voor de overheid werkte, had iedereen twee weken kerstvakantie. Verplicht zelfs, het gebouw ging op slot. Veertien dagen luieren, kuieren en zien wat de dag (of nacht) je bracht. Het leek toen zo normaal.

Daarom denk ik deze dagen van het jaar: waren we maar ambtenaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Oost tegen West
Oost tegen West 18-12-2018
Sporen in beton
Sporen in beton 20-11-2018
In de soep ermee
In de soep ermee 13-11-2018

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer