Zonder dwang werken aan schoner water slaat aan

Boeren en tuinders in grondwaterbeschermingsgebieden nemen zelf de verantwoordelijkheid om het nitraatverlies van hun akkers te verminderen. De animo voor een vrijwillige aanpak is groot.

Zonder+dwang+werken+aan+schoner+water+slaat+aan
© Han Reindsen

Dat meldt Claude van Dongen, LTO-portefeuillehouder Bodem en waterkwaliteit. Keukentafelgesprekken in Drenthe, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg hebben tot resultaat dat het overgrote deel van de gevraagde boeren besluit mee te doen.

• Lees ook het interview met Claude van Dongen: 'Nu kunnen we bewijzen dat een individuele aanpak werkt'

Het gaat om 34 kwetsbare grondwaterbeschermingsgebieden waar het nitraatgehalte in het grondwater plaatselijk hoger is dan 50 milligram per liter, of waar het er maar net onder zit. In een bestuursovereenkomst spraken Rijk, provincies, waterbedrijven en LTO af dat boeren en tuinders ermee aan de slag gaan, met steun van deskundigen.

De komende weken denken de LTO-organisaties het werven van deelnemers af te ronden. Het lijkt een succes te worden, bijna alle benaderde boeren en tuinders zijn bereid er aan mee te werken.

Individuele aanpak

Het bijzondere is dat de verbetering van de grondwaterkwaliteit per bedrijf wordt aangepakt. Voor elke deelnemende boer worden de meest optimale maatregelen gezocht, met name op het gebied van teeltplan, bemesting en bodembeheer.

Door vrijwillig te werken aan schoner grondwater, worden wettelijke maatregelen voorkomen. Van Dongen: 'Als we er nu met z'n allen hard aan trekken, kunnen we die extra regels van ons afhouden.'

Hij ziet nog twee andere winstpunten in deze aanpak. 'Het draagt bij aan de verbetering van je bedrijfsvoering. En de opgedane ervaringen kunnen bouwstenen leveren voor een beter mestbeleid. We gaan die inbrengen bij de komende fundamentele herbezinning op het mestbeleid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer