Influenza%2Ddruk+paarden+lijkt+minder
Nieuws
© pixabay

Influenza-druk paarden lijkt minder

Er zijn fors minder influenza-uitbraken gemeld sinds de kerst. Vlak vóór deze feestdagen kwamen er meldingen van uitbraken uit Noord-Limburg, Utrecht en Oost-Brabant.

In de regio rond de plaats Utrecht ging het om enkele stallen, terwijl in Zuidoost Nederland een flink aantal stallen bleken te zijn getroffen, meldt de Sectorraad Paarden.

Dat er sinds de kerst nauwelijks nieuwe meldingen zijn gedaan, heeft mogelijk te maken met het feit dat nieuwe uitbraken niet worden gemeld. Een andere optie is dat er daadwerkelijk geen nieuwe uitbraken zijn voorgevallen.

Een mogelijke oorzaak van het niet verder verspreiden is volgens de Sectorraad dat op nog niet besmette bedrijven veel is gevaccineerd. Wellicht zijn eigenaren allerter op de eerste symptomen van de ziekte. Dat zijn sloomheid, niet willen eten en dikke benen. Hierdoor kunnen ze besmette dieren eerder isoleren en of hun bedrijf sluiten.

Vaccineren

Het is mogelijk om tegen influenza te vaccineren. De sectorraad raadt paardeneigenaren aan om paarden een keer extra te vaccineren. Zeker wanneer dit de afgelopen zes maanden niet is gebeurd. Een vaccinatie wil overigens niet zeggen dat het dier de ziekte niet kan krijgen. Wel zijn de symptomen vaak minder ernstig.

Verder is het bij griepverschijnselen verstandig om twee keer per dag te temperaturen. Bij influenza volgen hoesten en een snotneus vaak binnen één dag tot enkele dagen na de eerste verschijnselen.

Andere stal

Ook raadt de Sectorraad aan om bij wedstrijden alert te zijn en contact met andere paarden te vermijden. Ook is het verstandig om het paard niet in een vreemde stal te plaatsen, bijvoorbeeld bij een wedstrijd of training.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer