Ruim helft topmelkers heeft robot

Meer dan 550 melkers uit de top 1000 melkers in Nederland, maken gebruik van een melkrobot. Die groep melkt gemiddeld bijna zeventien koeien meer dan de collega's met een melkstal.

Dat meldt Lely op basis van de jaarstatistieken van CRV. Topmelker maatschap Van der Mark-Harmsma uit het Friese Veenwouden behaalde dit jaar het hoogste Economisch Jaar Resultaat (EJR). De maatschap was vorig jaar de beste robotmelker van Nederland. De beste melker van Nederland produceerde in het afgelopen jaar met 118 koeien en twee Astronaut A4 melkrobots 14.865 kilo per koe met 3,82 procent vet en 3,56 procent eiwit.

Ruim 35 procent van de melkveebedrijven melkt momenteel met een automatisch melksysteem. Het aantal robotbedrijven groeide ten opzichte van vorig jaar 13 procent. Het gemiddeld aantal koeien per bedrijf in Nederland ligt op honderd melkkoeien ten opzichte van 116 bij melkrobotbedrijven. Wat verder opvalt, is dat de gemiddelde productie bij automatisch melken ruim 200 kilo per koe per jaar hoger ligt ten opzichte van de bedrijven die conventioneel melken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  60 %
Meer weer