Jaar+voor+alternatief+drukregistratie+spuitmachines
Nieuws
© Koos van der Spek

Jaar voor alternatief drukregistratie spuitmachines

Akkerbouwers en tuinders krijgen een jaar de tijd om maatregelen te nemen die voldoende driftreductie opleveren zodat drukregistratie op spuitmachines niet nodig is.

De overheid zegt in principe toe dat 2019 een overgangsjaar is voor de invoering van drukregistratie op spuitmachines. Aanvankelijk was bepaald dat deze voorziening op veldspuiten voor neerwaarts spuiten op 1 januari verplicht zou zijn, zegt beleidsmedewerker Peter Knippels van KAVB.

Samen met LTO-portefeuillehouder Plantgezondheid Joris Baecke was Knippels namens LTO Nederland betrokken bij het overleg over driftreducerende maatregelen met de overheid, waterschappen en overige stakeholders. 'Wij zijn steeds van mening geweest dat drukregistratie niets zegt over de toepassing van de juiste technieken. Uiteindelijk gaat het om de beperking van de drift met 75 procent', zegt Knippels.

Alternatieven voor drukregistratie

De overheid biedt nu de ruimte om te anticiperen op alternatieven voor de drukregistratie. Daarbij hoort het besluit om de lijst met spuitdoppen op te schonen.

Doppen die zijn toegelaten voor een spuitdruk tot 2 bar mogen vanaf 2020 niet meer gebruikt mogen worden voor de gewasbescherming. Drukregistratie is vanaf 2020 alleen verplicht op conventionele spuitmachines met doppen die driftreductie geven bij 2 tot 3 bar. Veldspuiten met doppen die 90 procent driftreducerend zijn bij 3 bar of meer hebben geen drukregistratie nodig.

Er is ook een mogelijkheid om andere technieken dan spuitdoppen in te zetten voor aanvullende driftreductie. Voorbeelden hiervan zijn de Wingssprayer, sleepdoeken, maar ook verlaagde spuitbomen of het gebruik van gemagnetiseerd spuitvloeistof (MacGrow).

Extra jaar

Voor voorgenomen investeringen in de alternatieve technieken geldt een extra jaar vrijstelling van drukregistratie. Ondernemers kunnen ook nog kiezen voor verdubbeling van teeltvrije zones om de gewenste driftreductie te realiseren.

In een reactie stelt LTO-bestuurder Baecke dat de voorgestelde regeling vooral duidelijkheid verschaft. 'Driftreductie is van belang voor maatschappelijk draagvlak en voor het beschikbaar houden van een goed middelenpakket. Voor ons was steeds een zware eis dat de maatregelen haalbaar en betaalbaar zijn.'

Volgens Baecke zijn er genoeg alternatieven om te voldoen aan de voorwaarden voor vrijstelling van drukregistratie. 'Ook biedt de regelgeving de ruimte om aan de lijst met alternatieven steeds weer nieuwe technieken toe te voegen die een bijdrage leveren aan verdere driftreductie. Dat is belangrijk, want de ontwikkeling staat niet stil.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer