%27t+Schop+verleidt+klanten+meer+met+minder
Achtergrond
© Freelancer

't Schop verleidt klanten meer met minder

Biologische ondernemers Jan, Cécile en Bart van den Broek pimpten met hulp van onder andere Food Inspiration hun boerderijwinkel 't Schop in Hilvarenbeek op. Ze verwachten met een veranderde presentatie van producten, ruimere openingstijden en een nieuwe website en slogan de komende jaren een omzetstijging van zo'n 10 procent te behalen.

De opening van de gerestylede boerderijwinkel vond vorige week vrijdag plaats. De Noord-Brabantse vleesveehouders wonnen de restyling van hun winkel tijdens de campagne Over de vloer bij de boer van Food Inspiration. Ze deden er een jaar over om na te denken over hun winkel en de winkel aan te passen.

Geen Keep it koe

'Daarbij wilden we dicht bij onszelf blijven, daar ligt onze kracht', geeft Bart van den Broek aan. Hij runt sinds een jaar samen met zijn ouders het bedrijf. De slogan 'Keep it koe' haalde het dan ook niet. Te schreeuwerig, aldus de ondernemers. 'Wat moeten de klanten dan van ons denken?', vraagt Jan van den Broek zich af.

De keuze viel op 'Een boerderij met smaak'. 'De beleving van buiten, met de koeien en de barbecue, willen we in de winkel plaats laten vinden', motiveert Bart van den Broek. Om dit voor elkaar te krijgen, verrees op de achterwand van de winkel een meterslange foto van hun vleesvee.

'Restyling van een winkel vergt een lang nadenkproces'

Maaike de Reuver van Food Inspiration

Veranderde presentatie

Ook de presentatie van de producten veranderde, met name de verse groenten kregen een andere plek. Waar de biologische groenten, die ze met name van andere biologische boeren uit de buurt afnemen, aanvankelijk achterin de winkel op een donkere plek lagen en hierdoor wegvielen, liggen ze nu voorin. Hierdoor kopen klanten naast het vlees sneller groenten, merken de eigenaren nu al.

Bovendien kwam er een koeling met een doorzichtige deur zodat mensen kunnen zien wat voor producten er in de koeling staan. Daarnaast vervingen ze de A4'tjes met aanbiedingen door drie krijtborden boven de vleesafdeling met de simpele woorden: biologisch, lokaal en natuur.

Maaltijdpakketten

Een van de doelgroepen waarop de ondernemers zich meer gaan richten, is jonge gezinnen, zijnde dertigplussers. Daarom zijn er sinds kort ook maaltijdpakketten in hun winkel te vinden als erwtensoep en binnenkort ook stamppot en bloemkool met hachee.

Studenten van Helicon die stage lopen op het bedrijf ontwikkelen deze pakketten. 'Deze doelgroep wil snel boodschappen doen en zoekt makkelijke, maar gezonde dingen', stelt Jan van den Broek.

Vak apart

De ingrepen lijken ogenschijnlijk eenvoudig. Toch bleek het zo nu en dan ingewikkeld te zijn. Het nadenken over en het restylen van de boerderijwinkel duurde een jaar. 'Wij kunnen een heel goed verhaal vertellen over ons bedrijf, maar marketing is echt een vak apart. We moeten korter en krachtiger zijn', weet de eigenaar van de boerderijwinkel. 'Less is more', verduidelijkt zijn zoon Bart van den Broek.

Restyling van een boerderijwinkel vergt een lang nadenkproces, stelt ook Maaike de Reuver van Food Inspiration. 'We hebben de ondernemers laten nadenken waarom de consument naar hun winkel moet komen, wat is de trigger. Restyling is niet hun corebusiness, ze zijn geen Albert Heijn. En restyling houdt meer in dan alleen een plankje rechts en een logootje links. Dat schrikt boeren soms af', merkt ze.

10.000 klanten

Jaarlijks trekt het bedrijf 10.000 betalende klanten, die niet alleen geld uitgeven in de boerderijwinkel, maar ook aan kookworkshops deelnemen of familiefeesten bijwonen. Dat aantal kan groeien, is de overtuiging van Bart van de Broek.

'Hier vlakbij verrijst een heel nieuwe woonwijk. Daar komen jonge gezinnen te wonen. Ook via social media als Facebook, nieuwe borden bij de boerderij en straks de nieuwe website kunnen wij nog meer consumenten naar ons toe trekken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer