%27t+Vershuus+in+Ruinen+nieuwe+uitdaging+in+afzet
Reportage
© Joost de la Court

't Vershuus in Ruinen nieuwe uitdaging in afzet

Twee jaar geleden startten ze een eigen boerenwinkel in Ruinen. Voor Johan Laarman, Joyce Lamers en Geke Schoonvelde is 't Vershuus dé manier om de producten van hun bedrijven direct bij de consument te krijgen.

Pluimveehouder en poelier Laarman, melkveehouder en kaasmaker Schoonvelde, beiden uit Ruinen, en fruitteler Lamers uit Marknesse vonden elkaar in 2016 in een voormalige ijzerwinkel aan de rand van het centrum van Ruinen.

De zaken lijken inmiddels goed te gaan bij 't Vershuus. Op een doordeweekse ochtend blijft de deurbel regelmatig klingelen. Een klant vertelt 'voor de lekkere boodschappen' 't Vershuus te verkiezen boven de plaatselijke supermarkt.

Dienst bewijzen

Als bestuurder van Ondernemend Ruinen zag Laarman de groeiende leegstand in het dorp met lede ogen aan. Met de winkel denkt hij niet alleen de drie eigen bedrijven, maar ook de plaatselijke gemeenschap een dienst te bewijzen.

We mikken alle drie op de klant die wat extra's zoekt en dat hoeft niet biologisch te zijn

Joyce Lamers, 't Vershuus in Ruinen

'Ik hoorde dat Joyce een verkoopruimte zocht omdat ze met haar Fruitschuur niet meer terechtkon op de boerderij tegenover haar ouderlijk huis in Ruinen. Ikzelf heb wel een verkoopruimte aan huis, waar ik ook mijn kippen panklaar maak, maar die ligt relatief ver van de bebouwde kom.'

Daarmee hadden Laarman en Lamers al ervaring met verkoop aan huis, Schoonvelde sprong 'op de rijdende trein', toen ze hoorde van de plannen van de twee. Voor haar was het een mooie gelegenheid om haar boerenkaas direct aan de man te brengen.

Geke Schoonvelde uit Ruinen maakt boerenkaas.
Geke Schoonvelde uit Ruinen maakt boerenkaas. © André Weima

Samen groter

Al snel besloten de ondernemers hun plannen gedrieën verder te ontwikkelen. 'Je neemt elkaar erin mee. Je ziet als ondernemer kansen, maar alleen ben je te klein. Samen ben je groter', zegt Laarman.

Hoewel heel divers, vullen de bedrijven elkaar goed aan, stelt het drietal vast. En niet alleen omdat ze verschillende producten leveren. 'We mikken alle drie op de klant die wat extra's zoekt en dat hoeft niet biologisch te zijn', zegt Lamers. 'Juist de korte lijnen tussen de producent en de consument bieden meerwaarde.'

Boerenverhaal

Voor Schoonvelde is het ook belangrijk dat ze het boerenverhaal over de toonbank brengen. 'Via de winkel kunnen we de klant extra informatie bieden en daarmee de agrarische sector in een goed daglicht stellen.'

De start was best lastig, erkent Laarman. 'Dat we het zouden doen, was al snel besloten. Al lag daar geen uitgebreid ondernemingsplan aan ten grondslag. Maar de investeringen waren te overzien en zo nodig konden we alle drie terugvallen op volwaardige bedrijven. Het was meer de vraag hoe we het zouden aanpakken.'

Agri- en Food Innovatiecluster

Voor het antwoord keken de ondernemers eerst rond bij andere (boerderij)winkels en maakten ze gebruik van de diensten van het Agri- en Food Innovatiecluster van Kennispoort Regio Zwolle. Dit cluster staat ondernemers in de agri- en foodsector bij in twintig gemeenten in Overijssel, Drenthe, Gelderland en Flevoland, wanneer zij steun kunnen gebruiken bij het uitwerken van vernieuwende ideeën. Het werk door het Agri & Food Innovatiecluster wordt betaald door de regio en enkele private partijen.

De drie ondernemers in Ruinen deden een beroep op innovatieadviseur Petra van den Hengel, die kantoor houdt in Zwolle. Niet alleen boeren en tuinders, ook ondernemers elders in de agroketen komen in aanmerking, benadrukt de innovatieadviseur. 'We ondersteunen hen met het opstellen van een businessplan, het aanvragen van subsidies, helpen hun vragen te beantwoorden en bieden hun een netwerk.'

Weg wijzen

Van den Hengel vertelt dat ze geen uitvoering doet, dat is aan de ondernemer. 'Het schrijven van een businessplan moet je toch echt zelf doen. Wel stel ik vragen, wijs ik de weg, geef ik advies en breng ik hen in verbinding.'

'Het was vooral een kwestie van met elkaar om tafel en brainstormen. Het was ook wel een ding, maar het heeft goed uitgepakt', stelt Lamers vast.

Vof

De ondernemers hadden uiteindelijk drie maanden nodig voor de voorbereiding. In april 2016 startten ze. De nieuwe onderneming brachten ze onder in een vof, waar ieder van de drie compagnons deel van uitmaakt. Ze halen hun marge uit het leveren aan de winkel.

'Verder is het de bedoeling dat de winkel op zich quitte draait, nadat alle kosten zijn betaald. Dan is het goed', zegt Laarman. 'Ik word er niet blij als ik alleen zeven dagen per week kippen zou houden of zeven dagen per week uitsluitend in de winkel zou staan. Het gaat mij om de combinatie.'

Johan en Alida Laarman uit Ruinen verwerken zelf hun vleeskuikens.
Johan en Alida Laarman uit Ruinen verwerken zelf hun vleeskuikens. © Joost de la Court

Ieders aanvoer van producten wordt apart verrekend, evenals de uren die ze aan de winkelverkoop besteden. 'We hebben ieder ook geen aparte rol. We zijn goed in onze eigen dingen en hebben alle drie onze eigen verantwoordelijkheden', zegt Lamers.

Gevestigde naam

Twee jaar na de start is 't Vershuus een gevestigde naam geworden in het Ruinense dorpscentrum. Na een overweldigende belangstelling tijdens de opening is het bedrijf inmiddels in rustiger vaarwater gekomen, stellen de ondernemers vast. 'Je hebt ups en downs, net als bij andere winkelbedrijven. Maar als dit het normale ritme is, dan gaat het super', aldus een tevreden Laarman.

Voorlopig hoeft het ook niet meer, anders of groter, vindt het drietal. Ze weten nog niet waar ze over pakweg vijf jaar staan. 'Misschien een pand in eigendom', oppert Laarman. 'Of op een mooier plekje, zodat ook toeristen ons makkelijker kunnen vinden', vult Lamers aan.

Eigen kracht

'Vrienden vroegen twee jaar geleden wel: waar beginnen jullie aan? Maar wij geloven in de eigen kracht', besluit Schoonvelde.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer