Melkveehouder Groot Roessink voert elektrisch

Melkveehouder Ton Groot Roessink uit Baak voert zijn koeien met de MORE-E elektrisch aangedreven voermengwagen van Kuhn.

Dinsdag werd de machine officieel gepresenteerd door Reesink Agri. Gert-Jan Hegeman van Reesink Agri is trots. 'Hij kan helemaal alleen draaien, er hoeft geen trekker meer voor te staan. Je kunt hem met de verrijker vullen en voeren. De machine heeft geen brandstofverbruik.'

De machine wordt opgeladen met stroom uit de mestverwerkingsinstallatie op het bedrijf. 'Tot nu toe bevalt het prima', weet Ton Groot Roessink. 'Hij is naar onze wensen en we gebruiken de stroom die over is uit de mestverwerkingsinstallatie om de machine op te laden.'

Besparing

Hegeman gaat uit van een besparing van 12 tot 20 liter diesel per dag. 'Wij hebben een agressieve manier van voeren, zoals wij dat noemen. Dat betekent dat we in korte tijd iets harder mengen met toch wel een redelijk gevulde wagen. Zo krijgen we in korte tijd een homogeen product zonder dat het onvermengd is', vertelt Groot Roessink.

'Het is echt vergelijkbaar met een traditionele voermengwagen. 'Voor ons was het nog wel eens zo dat de mengwagen redelijk vol zat en dat de trekker met de aftakas het niet kan bolwerken. Dan zet je de aftakas nog een keer in werking en uiteindelijk trekt hij het. Het voordeel van een elektromotor is dat de overbrenging met een trage start gaat, je zet hem zonder problemen aan. Zelfs een volle wagen krijgt hij aan de gang.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  1° / -2°
  50 %
 • Zondag
  5° / -1°
  50 %
 • Maandag
  5° / 1°
  50 %
Meer weer