Notitie+bodemdaling+veenweiden+voor+boeren+valse+start
Nieuws
© Bert Hartman

Notitie bodemdaling veenweiden voor boeren valse start

De notitie van provincie Noord-Holland over de aanpak van de bodemdaling in het veenweidegebied is een valse start voor een constructief gemeenschappelijk vervolg.

Dat werd duidelijk tijdens een drukbezochte ledenbijeenkomst van LTO Noord en de agrarische collectieven in De Rijp. 'We staan hiermee bij de aftrap al met 2-0 achter.' Volgens de landbouworganisaties neemt Gedeputeerde Staten in haar 'richtinggevende uitspraken' een fout en ongefundeerd voorschot op toekomstig beleid om bodemdaling tegen te gaan. Vergaande vernatting van het gebied beschrijft de provincie daarin als optimale oplossing.

• Lees ook: Op de barricaden voor koe veenweiden

De koe in de wei kan het beste worden vervangen door de teelt van natte gewassen als lisdodde en azolla. 'En dat terwijl we nog druk bezig zijn met onderzoek naar de effecten van zulke ingrepen en nog onbekend is wat de potentie is van zulke nieuwe gewassen', stelde voorzitter Sjaak Hoogendoorn van Water, Land en Dijken. Hij is nauw betrokken bij het onderzoek.

Langdurig proces

Verantwoordelijk gedeputeerde Cees Loggen probeerde tevergeefs de angel te halen uit kwestie, door te stellen dat het zo'n vaart niet hoeft te lopen. 'We staan pas aan het begin van een langdurig proces, waarbij we gezamenlijk naar oplossingen zoeken. Daar hebben we de landbouw ook bij nodig.'

De vraag bleef bij de landbouworganisaties dan ook staan waarom er dan vooraf al een 'duidelijk gekleurde' notitie is opgesteld. 'Moet die niet op voorhand van tafel? Vanavond blijkt in elk geval dat er onder de boeren geen draagvlak voor is.'

Democratisch proces

Zover zegt Loggen niet kunnen gaan. 'De notitie is geagendeerd. Volgens het democratisch proces komt die maandag 3 december aan de orde. Dan kan de politiek daar zijn licht over laten schijnen.'

Hoogendoorn vond dat de provinciebestuurder zich er daarmee te gemakkelijk van af maakte. 'In eerder contact is gesproken over een uitgestoken hand, om de landbouw in dit proces mee te nemen. Het voelt echt meer als een uitgestoken been, waarmee de sector onderuit wordt gehaald.'

Emotionele reacties

De soms felle en emotionele reacties vanuit de zaal illustreerden dat dit gevoel echt leeft onder veenweideboeren. 'Het is het zoveelste voorbeeld van de landbouw die de dupe wordt en moet wijken voor de hogere doelen waarvoor de overheid zich gesteld voelt.'

Een lokale boerenbestuurder reageerde door te stellen dat de Statenleden nu aan zet zijn. 'Er zitten er verscheidene in de zaal, die maandag afstand kunnen nemen van deze notitie. Op basis van de stemming hier kan ik me goed voorstellen dat dit gebeurt', luidde zijn oproep.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer