Brabantse+Delta+komt+in+actie+tegen+droogte
Nieuws
© Johan Wissink

Brabantse Delta komt in actie tegen droogte

Waterschap Brabantse Delta heeft woensdag evaluatierapport Droogte 2018 gepresenteerd. Uit de conclusies en aanbevelingen van het rapport volgt het Actieprogramma Droogte voor de komende jaren.

De impact van de lange droogteperiode is dit jaar zo groot dat Waterschap Brabantse Delta zich voorbereidt op meer van deze weersextremen in de toekomst. Waar in eerste instantie de focus van de gevolgen van klimaatverandering op wateroverlast lag, wordt in de plannen nu ook rekening gehouden met langdurige droogte.

Volgens het waterschap kan het effectgebied van droogte zelfs veel groter zijn dan van wateroverlast, omdat meer mensen op verschillende manieren overlast ervaren. Daarbij moet bijvoorbeeld worden gedacht aan verdroging van de natuur, onttrekkingsverboden voor landbouwgrond en mislukte oogsten. Ook zijn de gevolgen van droogte soms pas later zichtbaar en kunnen ze langer duren.

Gezamenlijke inspanningen

Volgens het waterschap maakt de evaluatie van de recente droogte duidelijk dat klimaatverandering vraagt om gezamenlijke inspanningen. 'Het waterschap doet wat het kan, maar er is meer nodig. Samen met belanghebbenden, zoals agrariërs, bedrijven, gemeenten, natuurorganisaties en inwoners willen we ons voorbereiden op weersextremen', zegt dijkgraaf Kees Jan de Vet van Waterschap Brabantse Delta.

Het waterschap werkt nu aan een Actieprogramma Droogte voor de komende jaren. Voor de lange termijn is het, net als andere waterschappen in Nederland, bezig ervoor te zorgen extreme omstandigheden structureel aan te kunnen.

Maatregelen

Het verhogen en verstevigen van dijken, het inrichten van gebieden om water tijdelijk op te slaan en het aanpassen van gemalen om water sneller te kunnen verplaatsen of aan te voeren zijn enkele maatregelen.

Het waterschap neemt een actieve rol door partijen te helpen in het uitwerken van hun visies en programma's op het gebied van klimaatadaptatie, aldus het rapport.

Weer

 • Donderdag
  22° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  20 %
Meer weer