Kleindochter+zoekt+boer+die+opa+hielp+in+Tweede+Wereldoorlog
Nieuws
© Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Kleindochter zoekt boer die opa hielp in Tweede Wereldoorlog

De boer of zijn familie die de destijds de zeventienjarige Maurits Wolder in de Tweede Wereldoorlog hielp, heeft kleindochter Mirjam Wolder nog niet gevonden. Ze zet haar zoektocht daarom onverminderd voort .

Wolder heeft haar zoektocht verplaatst naar het gebied ten noorden van Glimmen: tussen voormalig station De Punt en het rangeerterrein bij Haren. Nog niet zo lang geleden, reed ze met haar vriend langs de plek waar zij denkt dat haar opa op 11 januari 1943 uit de trein van Kamp Westerbork naar het vernietigingskamp Auschwitz is gesprongen.

'De trein remde af bij Haren. Mijn opa, afkomstig uit Amsterdam, is uit wagon 13 gesprongen en heeft onder de trein geschuild. Toen de trein verder reed, zag hij een boer die hem wenkte. De boer zag meteen dat het om een vluchteling ging. Mijn opa is mee naar de boerderij gegaan en daar kreeg hij kleding en geld voor een bus- en treinkaartje. Met de bus ging hij naar Groningen. Van daaruit nam hij de trein naar Amsterdam.'

Cruciale hulp

De boer heeft nooit geweten hoe het met haar opa is afgelopen, stelt Wolder. Dat wil ze hem of zijn familie graag vertellen. 'De boer leeft vermoedelijk niet meer, maar ik wil het zijn kinderen wel vertellen. Hij heeft mijn opa cruciale hulp geboden. Mijn opa is goed terechtgekomen.'

Inmiddels heeft Wolder honderden reacties gekregen naar aanleiding van haar Tweets. Ook boeren kwamen met gegevens over boerderijen, maar tot nu toe zonder resultaat. Wolder bezocht onlangs Herinneringscentrum Kamp Westerbork om meer informatie te achterhalen. 'Het is een heel onrustig gebied geweest in de oorlog. Er kwamen veel transporten langs en er zijn briefjes uit de trein gegooid. Er is veel gebeurd op dat kleine stukje grond.'

Weer

 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 10°
  30 %
Meer weer