Band+moet+bodem+geen+pijn+doen
Achtergrond
© Han Reindsen

Band moet bodem geen pijn doen

Je moet niet met een trekkerwiel over iemand zijn tenen rijden. De minste pijn geeft een band met een lage spanning, een grote footprint en een goede drukverdeling. Zo'n band geeft ook de minste bodemverdichting.

Vanuit de projecten Vruchtbare Kringloop Gelderland, SPA-Bodem Klimaat en Water, en Stichting Veldleeuwerik is op 12 november in Echteld een bijeenkomst gehouden over aspecten die belangrijk zijn bij goed bodembeheer. 'We moeten de bodem in goede conditie houden of brengen', aldus Brigitte Kroonen van Veldleeuwerik.

Bij goed beheer van de bodem is het onder andere nodig om aandacht te hebben voor bandenkeuze en -spanning. 'Voor landbouwbanden is het belangrijk dat de band het gewicht goed verdeelt. De footprint van de band is daarom belangrijk', zegt Joost Mulder van Apollo Vredestein.

Bandenspanning

Voor een optimale drukverdeling in de band is een optimale bandenspanning belangrijk, legt Mulder uit. 'Bij een te hoge bandenspanning zijn er minder nokken op de grond dan bij een optimale bandenspanning. De kans is daardoor groter dat de drukverdeling minder goed is en drukoppervlaktes in het 'rood' komen.'

Het liefst moet je met een Vredestein-band over tenen rijen, want dat zal het minste zeer doen

Joost Mulder, Apollo Vredestein

Mulder maakt het belang van de bandenspanning duidelijk met de Vredestein Flotation Trac 750/60R30.5 181D bij een bandlast van 8.000 kilo. Bij een druk van 1,6 bar is het contactoppervlak 4.034 vierkante centimeter en komt de bodemdruk op 195 kilopascal. Bij 4 bar is het contactoppervlak 2.534 vierkante centimeter en is de bodemdruk 310 kilopascal.

Met een bandendrukwisselsysteem op een bietenrooier is de bodem te ontzien.
Met een bandendrukwisselsysteem op een bietenrooier is de bodem te ontzien. © Han Reindsen

Brede banden

'De banden van Vredestein zijn de breedste in de markt', zegt Mulder. 'De 750/60R30.5 181D is geen 75 centimeter breed zoals de maatvoering aangeeft, maar 78,5 centimeter. Mede daardoor is de footprint groter dan bij banden van de concurrent. Er is daardoor minder kans op spoorvorming en verdichting.'

Apollo Vredestein kwam relatief laat op de markt met een Very High Flexion-band (VF). Bij de ontwikkeling van de Traxion Optimaal VF-band konden ze daarom goed naar de concurrenten kijken en vervolgens verbeteringen doorvoeren. De band is getest door het Duitse instituut DLG en komt in een vergelijking met andere IF- en VF-banden goed uit de bus.

Reikwijdte

'Gangbare VF-banden hebben qua bandendruk vaak een reikwijdte van 0,8 tot 1,6 bar. In de praktijk wordt vaak gereden met 1,2 à 1,3 bar, want de reikwijdte is niet zo groot. De VF-band van Vredestein heeft een speling van 0,6 tot 2,4 bar. Dat is mogelijk omdat de constructie is geoptimaliseerd.'

Bij de DLG-test werd duidelijk dat de Traxion Optimaal VF-band van Apollo Vredestein 5 à 6 centimeter breder is dan de concurrenten, de footprint bij 0,65 bar 15 tot 25 procent groter is en de druk 13 tot 22 procent lager. 'Het liefst moet je met een Vredestein-band over tenen rijen, want dat zal het minste zeer doen', zegt Mulder.

Overlaadwagen

In Echteld is er ook aandacht voor de VGM-overlaadwagen van Loonbedrijf Van der Woerd uit Zoelen, gebouwd door Van Ginkel Mechanisatie. Met de overlaadwagen is met lage druk in de banden op het veld te rijden. 'Ik heb liever een extra medewerker met een overlaadwagen op het land dan iemand die bezig is om de weg schoon te houden', zegt Gijs van der Woerd.

De VGM-hooglosser HL 22 is ontstaan omdat een klant uit Engeland iets wilde kopen wat VGM niet kon leveren. Herbert van Ginkel van VGM: 'We wilden ons met de hooglosser onderscheiden. Het is een grote stortbak op grote wielen, die breed inzetbaar is. De schuinte blijft onder de 20 graden, zodat de overlaadbak van 25 kuub op een hoogte van 4 meter snel kan lossen.'

Om aan de verkeerseisen van 1 januari 2018 te kunnen voldoen, is aan de hooglosser een schaarbumper gemonteerd die 1,5 meter kan inklappen. 'De bumper moet een klap van 10 ton kunnen verdragen en mag dan maar 10 centimeter vervormen. Het is de eerste schaarbumper die in de EU is goedgekeurd.'

Groenbemesters

Tijdens de bijeenkomst was er ook aandacht voor het inwerken van een groenbemester. Homburg Holland was aanwezig met de Väderstad Carrier 300. De machine heeft een werkbreedte van 3 meter. Dankzij de rijsnelheid van 12 tot 20 kilometer per uur is er een hoge capaciteit.

Marijn van den Akker van Väderstad geeft uitleg bij het inwerken van een groenbemester.
Marijn van den Akker van Väderstad geeft uitleg bij het inwerken van een groenbemester. © Han Reindsen

De Carrier 300 heeft CrossCutter-schijven met snijdende bewerking die de groenbemester verkleinen en maximaal 6 centimeter in de grond werken. De groenbemester blijft daardoor boven in de bouwvoor beschikbaar. 'We moeten de gewasresten aanbieden aan het bodemleven', zegt Marijn van den Akker van Homburg Holland.

Gerard Meuffels van M-ARC Agro geeft uitleg bij een profielkuil.
Gerard Meuffels van M-ARC Agro geeft uitleg bij een profielkuil. © Han Reindsen

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer