Markt+biologisch+varkensvlees+in+onbalans
Nieuws
© Egbert Jonkheer

Markt biologisch varkensvlees in onbalans

De markt voor biologisch varkensvlees is in onbalans. Nieuwe producenten worden daarom nu niet toegelaten. Zorgelijk noemen ingewijden de situatie allerminst. In het biologische segment is nog volop ruimte voor groei.

In Nederland steeg de totale omzet van biologische producten in 2017 met ruim 5 procent tot ruim 1,5 miljard euro. Het marktaandeel biologisch blijft in ons land sterk achter bij andere Europese landen. In Nederland is er nog volop ruimte voor groei, is de overtuiging van voorzitter Jeroen Neimeijer van de Vereniging voor Biologische Varkenshouders (VBV).

'Op dit moment dreigt er een overaanbod en nemen afnemers van biologische varkens geen nieuwe bedrijven aan, waardoor wachtlijsten ontstaan. Maar dat zijn groeistuipen', zegt Neimeijer. Hij wordt in zijn standpunt gesteund door Allard Bakker van slachterij en afzetorganisatie De Groene Weg.

Ruimte voor groei

Bakker vergelijkt vraag en aanbod van biologisch varkensvlees met een elastiek. Enkele jaren geleden kon de sector de vraag naar vlees niet bijhouden en nu is er voor retailers weer meer ruimte om in hun marketing biologisch varkensvlees naar voren te schuiven. 'De markt voor biologisch blijft groeien. Dat gaat gewoon door.'

Over hoeveel potentiële nieuwe leveranciers bij De Groene Weg – in Nederland de grootste slachter en verwerker van biologische varkens – in de pijplijn zitten, doet Bakker geen uitspraak. Het zijn er meer dan zes jaar geleden.

Stoppersregeling

Daarbij gaat het bijvoorbeeld om varkenshouders die meedoen aan de stoppersregeling 2020. Zij denken bewuster na over de stappen die zij willen zetten en voor een deel kan dat de overstap naar biologisch zijn.

Kent de gangbare varkenshouderij een cyclus van drie jaar, in de biologische varkenshouderij is die vijf à zes jaar. De sector zit nu op het glijdende vlak naar een dal, dat volgens Bakker zijn dieptepunt nog niet heeft bereikt. De ervaring leert dat de beweging naar boven erg snel kan gaan. Sneller dan die naar beneden, aldus Bakker.

Voerwinst

Neimeijer waarschuwt ondernemers die willen omschakelen, in hun bedrijfsplan te rekenen met realistische voerwinsten. 'Dat is niet het gemiddelde van de laatste drie, vier jaar. Een gemiddelde voerwinst van 40 euro per afgeleverd varken per jaar komt eerst. Zorg ervoor dat je daar niet te ver vanaf zit.'

Neimeijer sprak woensdag op de eerste relatiedag van de VBV in Kootwijkerbroek. Van de ruim honderd aanwezigen bestond ongeveer de helft uit leden en potentiële leden van de VBV.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  32° / 15°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
Meer weer