HPG%3A+zonnepanelen+boerengrond+noodzaak
Nieuws
© Ivarem

HPG: zonnepanelen boerengrond noodzaak

Het Hollands Particulier Grondbezit (HPG) roept Gedeputeerde Staten van Noord-Holland op om de grondeigenaren in het agrarisch gebied de mogelijkheid te bieden om zonnepanelen op hun grond te plaatsen.

Elders in Nederland en het buitenland zijn zonnepanelen op agrarische grond een bekend verschijnsel.

In Noord-Holland zijn initiatieven bekend van agrariërs die pas doorgang kunnen vinden als Gedeputeerde Staten een stimulerend beleid voor zonneakkers vast stellen, stelt HPG.

Duurzame energie

Zonnepanelenakkers zijn noodzakelijk om invulling te geven aan de energietransitie naar duurzame energie zoals afgesproken in het Energieakkoord.

Dat wordt volgens HPG niet gehaald met wat zonnepanelen op boerderijdaken of binnen agrarische bouwblokken.

Versnippering

'Zo ontstaat te veel versnippering. Zonneakkers zijn goed inpasbaar in het landschap en zijn niet nadelig voor de leefomgeving', zegt HPG-voorzitter Reinier van Elderen. Ook zijn er volgens hem goede ervaring met het weiden van schappen onder zonnepanelen.

Zonneakkers realiseren is volgens HPG een vorm van maatschappelijk duurzaam ondernemen. Voor agrariërs betekent het produceren van energie een verbreding van de bedrijfsvoering en daarmee een vorm van risicospreiding ten behoeve van de duurzame instandhouding van het bedrijf.

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer