MF enthousiast over grote interesse Diamond Days

Met de Diamonds Days vierde de Mechan Groep dat het zestig jaar geleden is dat de merken Massey Harris en Ferguson samen als Massey Ferguson verder zijn gegaan. De drie dagen trokken negenduizend bezoekers.

Massey Ferguson toonde eind vorige week in Vredepeel een aantal primeurs, die voor het eerst in Nederland te zien waren. Onder andere de nieuwe MF Ideal combine en de MF 8740 S Dyna VT trekker. Ook aanwezig waren de MF 2370 UHD grootpakkenpers, de grote MF TH 8043 verreiker en de MF RB Protec rondebalenpers.

Als locatie had de Mechan Groep het grote melkveebedrijf Vrebamelkvee gekozen. Op het erf van 10 hectare staan zes ligboxenstallen voor in totaal 2.250 melkkoeien. De koeien worden drie keer per dag gemolken in de 80- en 22-stands draaimelkstal. In 1968 werd de eerste Massey Ferguson gekocht en het bedrijf is het merk trouw gebleven.

Rondleiding

Bezoekers kregen een rondleiding over het melkveebedrijf en Massey Ferguson toonde het brede aanbod aan trekkers en machines. De Mechan Groep hoopte op vier- tot zesduizend bezoekers. Het werden er bijna twee keer zo veel. 'Dat heeft onder andere te maken met de locatie. Het brengt liefhebbers van mechanisatie en veehouderij op de been', zegt Simon Kram van de Mechan Groep.

MF streeft naar verdubbeling van marktaandeel in 2027

Thierry Lhotte, directeur Massey Ferguson

De MF Ideal 8 PL maaidorser is al eerder in het buitenland geïntroduceerd, maar stond als primeur voor Nederland op het erf van Vrebamelkvee. De machine heeft een 12,4 liter MAN-motor met een vermogen van 542 pk, twee dorsrotoren, een graantank van 17.100 liter en volledig automatisch instelbare dorsinstellingen.

De MF Ideal 8 PL maaidorser met 542 pk.
De MF Ideal 8 PL maaidorser met 542 pk. © Han Reindsen

Grootpakpers

Naast de maaidorser stond de MF 2370 Ultra HD grootpakpers. De pers heeft een robuuste tweetraps aandrijflijn en dat maakt hem geschikt voor de zwaarste trekkers en gewassen. Het vliegwiel draait 1.500 toeren per minuut en de pers maakt 50 slagen per minuut.

Het perskanaal is de langste en zwaarste in zijn klasse. Daardoor kan deze pers de pakken met de hoogste dichtheid realiseren tot maximaal 20 procent meer per pak in vergelijking met de MF 2270 XD. De pers staat op een tandem 620/55R26.5 en blijft met deze grote bandenmaat binnen de 3 meter transportbreedte.

Voor de grootpakpers stond de MF 8740 S Dyna VT, het topmodel uit de MF 8700 S-serie. De trekker heeft een 8,4 liter motor met een vermogen van maximaal 405 pk. Dit model is dit productiejaar voorzien van nieuwe vierpunts actieve hydraulische cabinevering, Datatronic 5 touchscreen en technologie met onder andere Guidance, sectiecontrole en Task Doc Pro.

Rondebalenpers

De nieuwe rondebalenpers met vaste kamer RB3130F, met baaldiameter 1,25 meter, heeft een slakkenhuisvormige perskamer. Daardoor wordt de gewasinvoer verbeterd in combinatie met een betere netinvoer en baaluitworp. De achterklep is voorzien van een nieuwe mechanische vergrendeling, die helpt bij een stabiele baalvorm.

De nieuwe rondebalenpers met variabele kamer RB4160F, met baaldiameter van 0,9 meter tot 1,60 meter en een pick-up tot 2,40 meter, is beschikbaar met snijrotors met 17 en 25 messen. Dit zorgt voor een goede snijwerking en persdichtheid, belangrijk voor de conservering.

Perswikkelcombinaties

Op de Diamond Days waren ook de MF RBC3130F Protec en MF 4160V Protec compacte perswikkelcombinaties te zien. Beide persen hebben een 2,25 meter ongestuurde pick-up en een snijrotor met 25 messen. Ze zijn voorzien van een geïntegreerde wikkelsysteem met twee foliesatellieten.

De MF 4160V Protec perswikkelcombinatie.
De MF 4160V Protec perswikkelcombinatie. © Han Reindsen

De pers is voorzien van een luchtgeremde enkelas met grote banden 620/55R26.5 Vredestein Flotation voor een lage bodemdruk, weinig zodebeschadiging tijdens het manoeuvreren en een stabiele wegligging.

Verreiker

De MF verreiker-serie, die eind 2016 is geïntroduceerd, heeft twee aanvullingen gekregen: de MF 7030 en 8043. Op de Diamond Days was het nieuwe topmodel MF 8043 TH aanwezig. De machine heeft een viercilinder Doosan-motor met een vermogen van 130 pk. De verreiker kan 4,3 ton tillen en de telescoop gaat tot een hoogte van 8 meter.

De verreiker MF 8043 TH is het nieuwe topmodel.
De verreiker MF 8043 TH is het nieuwe topmodel. © Han Reindsen

Met het aanbod aan trekkers en machines hoopt Massey Ferguson het marktaandeel in 2027 te hebben verdubbeld. Volgens MF-directeur Thierry Lhotte wil het bedrijf dat realiseren door de verkoop van het aantal trekkers te verdubbelen, de verkoop van combines te verviervoudigen en verder te werken aan een breder pakket machines.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  13° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  14° / -1°
  10 %
 • Donderdag
  7° / 3°
  30 %
Meer weer