Jonge+tuinbouwprofs+willen+telen+op+Mars
Nieuws
© provincie Noord-Holland

Jonge tuinbouwprofs willen telen op Mars

Als het aan de young professionals in de Nederlandse tuinbouwsector ligt, gaan zij meehelpen om een circulaire voedselproductie op de planeet Mars te ontwikkelen.

Dat werd donderdagavond tijdens de zestiende editie van het Hillenraad100-event in Noordwijk bekendgemaakt. De tuinbouwsector hoopt met deze grensverleggende ambitie een nieuwe generatie jongeren van binnen en buiten de sector aan zich te binden.

Tijdens het event spraken veel jonge tuinbouwprofessionals zich uit om nauw samen te gaan werken om circulaire voedselproductie op Mars tot stand te brengen. Bas Landsdorp, hoofdspreker van de avond, oprichter en CEO van Mars One, is laaiend enthousiast. Met Mars One wil hij in 2032 een gemeenschap op Mars oprichten.

Mars-station

Landsdorp: 'Technologisch ligt er een uitdaging om in het Mars-station levende natuur te creëren. Dat vraagt om creativiteit en nieuwe oplossingen. Wij zijn enorm verheugd dat de Nederlandse tuinbouwsector op Mars de ultieme circulaire tuinbouw wil ontwikkelen.'

168 geselecteerde young professionals tot veertig jaar oud verzamelden zich op 1 november bij het Space Business Innovation Centre (SBIC) in Noordwijk. Daar werd de speciale SUB40-ranking van de veertig meest aantrekkelijke tuinbouwondernemingen voor young professionals bekendgemaakt.

Driesterrenstatus

Uiteindelijk wisten negen bedrijven een driesterrenstatus in de wacht te slepen. Dit zijn Bunnik Plants, JEM-id, Koppert Biological Systems, Koppert Cress, KUBO Tuinbouwprojecten, Nature's Pride, Rijk Zwaan, Van Gelder groente & fruit en Viscon Group.

Volgens Martien Penning, oprichter van de Hillenraad100, zijn een grensverleggende visie en ondernemerschap nodig om de koploperspositie van de Nederlandse tuinbouw in de wereld te behouden. 'Het is hoog tijd dat er binnen de brede tuinbouwsector grenzen worden verlegd', stelt hij.

Innovaties

'Doorbraakinnovaties zijn nodig, willen we aan de top blijven.' Die innovaties kan de tuinbouw alleen bereiken bij het vooruitzicht op een ambitieus en schijnbaar onbereikbaar doel. 'Een hoger doel dat tot gezamenlijke actie en ontwikkeling aanzet, zoals de ontwikkeling van volledig circulaire voedselproductie op Mars.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer