%27Supermarkt+niet+allesbepalend+voor+prijs+die+boer+krijgt%27
Nieuws
© Twan Wiermans

'Supermarkt niet allesbepalend voor prijs die boer krijgt'

Supermarkten hebben voor het grootste deel geen invloed op de prijs die een boer krijgt voor zijn producten. Dat stelt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Volgens de brancheorganisatie voor supermarkten en foodservicebedrijven zijn ketens vaak veel ingewikkelder dan wordt gedacht. CBL verwacht dat tijdens de behandeling van de begroting van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, woensdag en donderdag, discussie over ketens en een goede prijs voor de boer wordt gevoerd.

• Lees ook: LTO Nederland start campagne #watkrijgtdeboer

'Vaak wordt de voedselketen voorgesteld als een zandloper, met in het midden slechts een handje vol supermarkten die allesbepalend zouden zijn', vertelt Marc Jansen, directeur CBL. 'Wij hebben voor een aantal ketens in beeld gebracht hoe de volumestromen lopen. Hieruit blijkt weer eens hoeveel de Nederlandse land- en tuinbouwsector exporteert. Op die hoogwaardige kwaliteitsexport is iedereen trots, ook wij. Maar Nederlandse supermarkten hebben hier voor zowel prijs- als kwaliteitseisen geen enkele invloed op.'

'Op hoogwaardige kwaliteitsexport is iedereen trots, ook wij'

Exportstromen

Het CBL heeft zes ketens volledig in beeld gebracht: de appelketen, eierketen, tomatenketen, uienketen, varkensketen en zuivelketen. In de zuivelketen komt slechts 30 procent van de totale productstroom van zuivelproducten in Nederland terecht bij de supermarkt. Daarnaast is er in de zuivelketen een grote reststroom, dat bestaat uit onder meer wei uit kaasproducten. Van varkensvlees wordt ruim 80 procent geëxporteerd, van uien bijna 100 procent en van tomaten ruim 90 procent.

'Nederlandse supermarkten zijn onderdeel van de voedselketen en spelen een belangrijke rol. De cijfers die wij vandaag publiceren zet die rol in het juiste perspectief en geeft aan wat onze positie is om maatschappelijk gewenste veranderingen in de gehele agrifoodsector af te kunnen dwingen', aldus Jansen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 10°
  30 %
Meer weer