Voorlopig+geen+beslissing+over+zomer%2D+of+wintertijd
Nieuws
© Europese Commissie

Voorlopig geen beslissing over zomer- of wintertijd

Het voorstel van de Europese Commissie om een einde te maken aan het halfjaarlijks verzetten van de klok is afgewezen door de EU-lidstaten. Het besluit is maandag genomen tijdens een bijeenkomst van de Europese ministers van transport.

Het plan om een einde te maken aan het verschil tussen zomer- en wintertijd is niet volledig van de baan. De EU-lidstaten hebben laten weten meer tijd nodig te hebben om de gevolgen van een beslissing in kaart te brengen. Om al volgend jaar over te gaan naar een standaardtijd is volgens de landen veel te vroeg.

Lees ook: Telers en veehouders verdeeld over zomer- en wintertijd

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie kwam in augustus met het voorstel om het klokverzetten af te schaffen. Aanleiding was een internetconsultatie onder EU-burgers waaruit een grote voorkeur voor de zomertijd als standaardtijd naar voren kwam.

Die enquête werd gehouden naar aanleiding van de jarenlange discussie over het nut van het verzetten van de klok. Deze werd gevoed door klachten van burgers en het debat in het Europees Parlement en in diverse EU-lidstaten over verstoring van bioritme en slaapproblemen door het twee keer per jaar verzetten van de klok.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer