Landschap+Noord%2DHolland+sluit+fraudezaak
Nieuws
© Mike Schellart

Landschap Noord-Holland sluit fraudezaak

Het onafhankelijk onderzoek door BDO Investigations naar de fraude bij Landschap Noord-Holland is afgerond. Deze week maakte de terreinbeherende organisatie bekend dat de malversaties zijn uitgevoerd door een medewerker, die solo handelde.

De fraudeur is een projectleider die sinds 2013 bijna 3 ton wegsluisde naar zijn eigen bedrijf, zo kwam in april uit. Het ging om facturen voor werk dat in de praktijk nooit werd verricht. De man is op staande voet ontslagen.

De fraudezaak zorgde voor flinke commotie. Diverse leden van de stichting zegden hun donateurschap op, maar de organisatie ontving ook veel steunbetuigingen.

Geen nieuwe feiten

Volgens de onderzoekers zijn geen nieuwe feiten aan het licht gekomen dan de aard en omvang van de eerder vastgestelde fraude. BDO concludeert bovendien dat er geen sprake is van verwijtbaar handelen door anderen dan de fraudeur zelf. Wat betreft de financieel administratieve processen concludeert BDO dat die voor verbetering vatbaar zijn.

Landschap Noord-Holland neemt de aanbevelingen over en voert deze door in de organisatie. De verwachting is dat deze implementatie eind januari 2019 is voltooid.

Strafzaak

De officier van justitie heeft de fraudeaangifte opgepakt in een strafzaak. 'We volgen die zaak nauwlettend en participeren daarin waar nodig,' stelt directeur Ernest Briët van Landschap Noord-Holland.

Via een civiele procedure is een deel van het ontvreemde geld teruggehaald. 'Het is ons doel om het volledige bedrag terug te vorderen.'

Grote impact

De fraudezaak had grote impact, erkent Briët. 'Enkele relaties spraken de wens uit dat we op een goed moment opgelucht kunnen ademhalen en doorgaan met het koesteren en uitbreiden van het landschap en de natuur in de provincie.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  20 %
Meer weer